Vreme čitanja: oko 1 min.

Gavra (70) iz Kaća pravi umetnička dela od slame: Počeo kao dete, a danas ima jednu neostvarenu želju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gamouki slamar Gavra Radin iz Kaća, više od 50 godina na zanimljiv i jedinstven način, tehnikom presovane slame oslikava Novosadske građevine, stare vojvođanske kuće i crkve

  • 0

70-godišnji penzioner iz Kaća, Gavra Radin pravi svojevrsna umetnička dela od slame. Inspiraciju pronalazi u lepim vojvođanskim građevinama, a u svojoj kolekciji ima više od 150 umetničkih dela, prenosi RTV.

Ispeglana i osušena, meka kao niti svile, slama je veoma pogodna za rad na slikarskom platnu.

Samouki slamar Gavra Radin iz Kaća, više od 50 godina na zanimljiv i jedinstven način, tehnikom presovane slame oslikava Novosadske građevine, stare vojvođanske kuće i crkve.

- Ja koristim tri vrste slame od pšenice, zobi i ječmenu. Zobnu slamu koristim najviše zbog dužine između tih kolena da je što duža i ja je stavim u vodu, prokuvam i cepam po sredini i raspeglavam - objašnjava Gavra Radin.

- Ova tehnika pravljenja slika od slame veoma je složen i dugotrajan proces i zahteva veliko strpljenje i preciznost. Za jedno umetničko delo potrebno je nekoliko dana, a makaze, lepak i nožić dragocen su alat bez kog ne bi bilo ovih divnih slika. Kao što slikari koji rade slike kao što oni bojice uzimaju, tako ja seckam i uklapam boje i nijanse. Prethodno moram da fotokopiram sliku - rekao je Gavra Radin.

Prvu sliku napravio je sa 14 godina, ona ima posebnu vrednost. Trenutno u izložbenom prostoru u Kaću, koji je sam napravio, ima 110 izloženih slika. A za svakog umetnika, put od ideje do realizacije je dug i na tom putu se uvek nađu neke prepreke.

- Bilo je problema da neki deo uradim na zgradi i da mi se ne sviđa i ja onda jednostavno iseckam taj deo i isečem i zalepim drugi papir i nastavim dalje - objašnjava Gavra Radin.

Na Gavrinim delima, vidljive su mnoge znamenite zgrade Novog Sada. Želja mu je da se njegova dela nađu i u Dunavskoj ulici, pored svake građevine koja je na njima predstavljena.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA