Vreme čitanja: oko 5 min.

Baka Petra (83) doživela infarkt zbog Đokovića: Lekari joj zabranili da ga gleda, ona ga uramila pored ikone

Vreme čitanja: oko 5 min.

Bio je avgust 2018. godine, a ona je sedela ispred televizora i pomno pratila najboljeg tenisera sveta. Ipak, Novak je na početku gubio, a naša sagovornica odmah je osetila bolove u grudima. Njeno srce ne bi izdržalo poraz miljenika

  • 7

Činjenica je da Srbija može da se ponosi svojim sportistima. Oči cele zemlje bile su uprte u Đokovića dok je igrao meč na Rolan garosu, a jedna baka iz Sremske Mitrovice, iako je to želela više od svega, nije smela da uključi televizor. Razlog za to je neverovatan. Naime, Petra Besermenji (83), pre pet godina imala je infarkt dok je pratila meč Federera i Đokovića, a nakon što su je jedva spasili, lekari su joj izričito zabranili da uživo prati Noleta.

Kako kaže za Telegraf.rs, Novaka Đokovića prati još otkad je bio mali i vežbao tenis sa ocem. Zainteresovala ju je njegova upornost i istrajnost i tvrdi da je još tada znala da će biti najbolji na svetu.

Ipak, svaki njegov meč shvatala je vrlo lično, što ni ne čudi, s obzirom na to da ga gleda kao člana svoje porodice. U centru dnevne sobe nalazi se ikona Svetog Nikole, a pored njega, dve uramljene fotografije Noleta, čiji pogled je uperen u Petrinu slavu. Preko puta nalazi se vitrina sa svim njenim najbližima. Tu su unuci, deca, ali i Nole. Svakoga dana prođe pored njegovih slika, zastane, pogleda ga i pomoli se za njegovo dobro.

Upravo ova neizmerna količina ljubavi i poštovanja dovela je baku Petru na ivicu smrti. Bio je avgust 2018. godine, a ona je sedela ispred televizora i pomno pratila najboljeg tenisera sveta. Ipak, Novak je na početku gubio, a naša sagovornica odmah je osetila bolove u grudima. Njeno srce ne bi izdržaalo poraz miljenika.

- On je tog dana igrao sa Federerom, jakim ko što je on. Gledala sam i Đoković je vodio 18, a kada ga je sterao na 2 onda sam pomislila gotovo je, mene je odjednom zabolelo u grudima i pao mi je mrak na oči. Odmah sam ugasila televiziju i pozvala ćerku. Kad je ona došla ja sam bila mokra, odmah je zvala Hitnu i molila da me spasu. Oni su se stvorili dok si rekao piksla. Moja ćerka ih je pitala da l mogu da sačekaju samo da me presvuče jer sam mokra, a oni su rekli: "Ili hoćeš suvu spavaćicu ili živu majku". Kad smo ušli u sanitet čula sam da je doktor rekao "vozi što brže". Sirena se čula od Mitrovice do Kamenice. Sledeći dan mi je bilo bolje i čula sam da je Đoković pobedio, meni bilo drago, a nisam smela da kažem zbog čega sam završila u bolnici, pogotovo jer su mi rekli da sam za dlaku ostala živa - priča nam baka.

Kako kaže, jedino je svom internisti smela da kaže zbog čega je zamalo izgubila život. Lekari su joj odmah zabranili da gleda mečeve, ali je to ne sprečava da verno prati uspehe našeg Novaka.

- Ja sam samo mom internisti rekla zbog čega sam završila u bolnici. Potrefilo se da sam dobila najboljeg doktora. Odmah su mi rekli da više ne smem da gledam mečeve, smem samo da čujem kakav je rezultat. Tako da ne gledam kad igra, ali posle pitam kao je prošao. Čujem da je u Banjaluci izgubio - priča Petra tužno, dok joj mi objašnjavamo da je Novak osvojio 23. Rolan garos, te da je najbolji svih vremena.

"E svaka mu čast!", prvi je komentar bake Petre, dok je razdragano tapšala i smeškala se gledajući u sliku svog miljenika.

- Ja njega volim kao i moju decu. Gledam u njegove slike, sedim i malo, malo pa pogledam. Tamo su mi slike dece, unučadi, a on mi je kao jedan od njih. Ja se stalno molim Bogu za njega. Imam krstić i tenisku lopticu, pa dok sam gledala uzmem taj krstić, poljubim ga i pomolim se Svetom Nikoli - priča baka srećno.

Priseća se i starijih vremena kada se smrzavala u sobi bez grejanja samo da bi odgledala Novakov meč.

- Išla sam u drugu sobu da bih gledala Đokovića dok je muž bio živ. On je hteo fudbal, a ja više volim Đokovića. U toj drugoj sobi je bilo ledeno, nismo grejali, ali se ja pokrijem i gledam u hladnoći - dodaje Petra.

S obzirom na to da je nekada i sama bila vrlo uspešna atletičarka, pitali smo je da li prati i druge uspešne sportiste iz Srbije. Kako kaže, za sve je čula, ali je samo Đoković interesuje.

Na trepezarijskom stolu poređane su brojne medalje i diplome koje je i sama stekla, ipak, kaže da se ljubav prema sportu razvila zbog Novaka, a ne obrnuto. Život baku Petru nije mazio, ali je na kraju uspela i sama da ostvari neverovatan uspeh, a kraj radnog veka dočekala je u ustanovi za fizičku kulturu.

- Rođena sam u Bosni i ostala sam mala bez roditelja, imala težak život. Slali su me da čuvam stoku za opanke, nisam znala ni da čitam ni pišem dok me tetka nije upisala u večernju školu. Posle sam radila u ustanovi za fizičku kulturu. Ja sam se takođe bavila sportom, bila sam na raznim krosevima. Ceo sto je pun medalja i diploma, bila sam u novinama, bavila se streljaštvom, išla na maratone - objašnjava nam ova mila baka.

Sudeći po tome kako priča, ali i gleda u Novaka, lako je pretpostaviti šta je Petrina najveća želja. Drhtavim glasom kaže nam: "Samo da mi dođe" i ne prestaje da se nada da će je Đoković posetiti dok je živa.

- Želja mi je da upoznam Đokovića, da mi dođe. Ja sam sad vrlo bolesna, posle infarkta su mi oštećeni mnogi organi, a želja mi je da ga upoznam dok sam živa. Kupila bih ja njemu jagnjetine, ali džaba, on to ne jede. Samo da mi dođe, da ga zagrlim i poljubim. Ne moram ni da ga ljubim, nije higijenski, ali samo da ga stisnem - priča nam Petra gestikulirajući zagrljaj i čvrsto u ruci držeći tenisku lopticu koja je asocira na njenog omiljenog čoveka na planeti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    25. jun 2023 | 21:43

    Evo opet Druga Božja zapovest: "Ne stvaraj sebi idola niti kakva druga lika, nemoj im se klanjati niti im služiti"

  • Mira

    25. jun 2023 | 21:32

    Ovo nije šala, ljudi, dajte urazumite se. Ovo je strašno! Slika djokovica pored ikone ccccc

  • Eeeeee

    25. jun 2023 | 21:39

    Svaka čast djokovicu ali... Druga Božja zapovest: "Ne stvaraj sebi idola niti kakva druga lika, nemoj im se klanjati niti im služiti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA