Vreme čitanja: oko 1 min.

"Mnogi ne znaju ni na onaj obični": U Novom Sadu pušten u saobraćaj prvi turbo kružni tok u Srbiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Koliko se smem puta vrteti u krug?", "Ma vidiš da su kompleksaši kao da voziš 30 i uđeš u kružni i on te sam prebaci na 150 dok ne izađeš", smao su još neki od komentara na snimak iz Novog Sada

  • 1
kružni tok Foto: Pixabay

U Novom Sadu je pušten u saobraćaj turbo kružni tok, prvi takav u Srbiji. "Turbo? Mnogi ne znaju ni na onaj obični", bio je jedan od prvih komentara na ovakvu inovaciju.

"Turbokružne" raskrsnice, spiralnog oblika su rezultat nastojanja stručnjaka da se kružni tokovi učine bezbednijim. Prvobitno su korišćene u Holandiji.

O čemu je zapravo reč u "turbo" kružnom toku? Reč je o raskrsnici gde je saobraćajnom signalizacijom, pre toka, ali i u samom kružnom toku jasno određeno kojom trakom se vozilo kreće od trenutka kada uđe u kružni tok, sve do izlaska.

Na taj način se sprečavaju prestrojavanja u samom kružnom toku koja umeju ponekad da budu i malo nezgodna.

"Koliko se smem puta vrteti u krug?", "Ma vidiš da su kompleksaši kao da voziš 30 i uđeš u kružni i on te sam prebaci na 150 dok ne izađeš", smao su još neki od komentara na snimak iz Novog Sada.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by 192.RS (@192_rs)

(Telegraf.rs)

Video: Novi kružni tok u Obrenovcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM(68)

    21. jun 2023 | 16:33

    Ovakvi kružni tokovi su za glupe. Kao i onaj foto aparat Smena 8 gde su označena mesta sa suncem, oblacima i kišom. Kad je sunčano postaviš na sunce i slikaju sve u četiri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA