Vreme čitanja: oko 2 min.

Streptokoka aktuelna kod dece u vrtićima: Izaziva anginu i šarlah, prenosi je i "zdrav" kliconoša

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo od početka juna pa zaključno sa jučerašnjim danom, zabeležene su tri epidemije sa 19 obolelih

  • 1
dete i majka, temperatura, prehlada, bolest, krevet, lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock

Kod dece predškolskog uzrasta aktuelna je streptokokna infekcija, a kako smo saznali u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu samo od početka juna pa zaključno sa jučerašnjim danom, 20., zabeležene su tri epidemije sa 19 obolelih.

Od početka godine bilo je 36 epidemija sa ukupno 336 obolelih.

- U maju je bilo 7 epidemija sa 42 obolelih, a u junu 3 sa 19 obolelih. U pitanju su sve predškolske ustanove i javljala se ili u obliku šarlaka ili streptokoknog laringitisa -  upala ždrela, gnojne angine - navode u Zavodu za Telegraf.rs.

Epidemiolog Slavica Maris, načelnik Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje objašnjava za Telegraf.rs da je bakterija beta-hemolitički streptokok grupe A (Streptococcus pyogenes) uzročnik streptokoknih bolesti: gnojne angine i šarlaha. Gnojna angina je upala ždrela, a šarlah je akutna zarazna bolest koju karakterišu upala ždrela i pojava šarlahne ospe.

- Njih prate i opšti znaci infekcije kao što je povišena temperatura. Komplikacije šarlaha mogu biti gnojne i alergijske - objašnjava dr Maris.

Izvor infekcije je, objašnjava, osoba koja ima beta-hemolitički streptokok grupe A.

- Ona može da ima kliničke znake bolesti ili da bude zdrav kliconoša. Bakterija se najčešće prenosi kapljičnim putem, ređe kontaminiranim predmetima ili hranom. Streptokokne bolesti se javljaju sporadično ili u epidemijama u vrtićima, školama i ustanovama gde postoji kolektivni smeštaj. Najčešće obolevaju deca predškolskog i školskog uzrasta - kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, kod sumnje da se radi o bolestima koje izaziva streptokok, lekar treba da uputi pacijenta na mikrobiološki pregled brisa ždrela.

- Nalaz piogenog streptokoka u njemu dokaz je uzročnika bakterijske infekcije i može da bude indikacija za antibiotsku terapiju u slučaju ispoljene kliničke slike. Lek izbora je penicilin i penicilinski preparati, a kod osoba alergičnih na penicilin – makrolidi ili neki drugi antibiotik prema antibiogramu - navodi dr Maris.

Kod pojave streptokokne bolesti u kolektivima, epidemiološke ekipe Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd sprovode epidemiološko ispitivanje i svim osobama koje su bile u kontaktu sa obolelim uzima se bris ždrela i nosa. Brisevi se obrađuju u mikrobiološkoj laboratoriji.

Sva deca sa nalazom beta hemolitičkog streptokoka grupe A se upućuju nadležnom pedijatru na pregled radi procene da li je potrebno lečenje antibioticima i preduzimanje drugih mera.

- Saradnja između ordinirajućeg lekara, zaposlenih u dečijem kolektivu, epidemioloških ekipa i lekara mikrobiologa je neophodna da bi se sprečilo širenje streptokoknih infekcija i nastanak komplikacija bolesti - napominje dr Maris.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suzana

    21. jun 2023 | 08:05

    Za Beograd ne znam, ali u Pirotu sigurno ne idu po vrticima da proveravaju briseve. Cak sta vise, nikad, ali nikad moje dete nije dobilo uput za bris. Uvek je vodim privatno i samoinicijativno. Pola njene vrticke grupe je imalo sarlah, druga polovina gnojnu anginu. Ako je vratim u vrtic dobice ovu bakteriju opet, a vec dva puta u dva meseca je dobila. Strasno i sramota za brigu o deci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA