Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine traži da se kazne odgovorni za zagađenje Dunava

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rezultati laboratorijskih analiza vode Dunava parametar za procenu zagađenja ima prekogranične vrednosti u svih 6 uzoraka

  • 0
Komunalna milicija policija i Dunav, mrlja Foto: Tanjug/Sava Radovanović, 021.rs

Prema rezultatima laboratorijskih analiza kvaliteta vode reke Dunav na profilima Čelarevo i Novi Sad – Sremska Кamenica (uzorkovanih 19. juna 2023.), karakterističan detektovan parametar za procenu zagađenja izazvanog izlivanjem nafte je Ukupni organski ugljenik (TOC). Na navedenim profilima granične vrednosti ovog parametra bile su prekoračene u svih 6 uzoraka, sa vrednostima koncentracije u rasponu od 6,0 - 8,2 mg/l, čime se voda svrstava u Klasu III.

- Površinske vode III klase obezbeđuju uslove za život i zaštitu riba kao što su šaran, som i štuka. Ove vode se mogu koristiti u sledeće svrhe: snabdevanje vodom za piće uz prethodni tretman, kupanje, rekreaciju, navodnjavanje i za industrijsku upotrebu. Кlase vode su definisane Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama i sedimentu i rokovima za njihovo dostizanje.

Ministarstvo zaštite životne sredine poziva nadležne da reaguju i u skladu sa ovlašćenjima kazne počinioca akcidenta na Dunavu.

- Ministarstvo apeluje na privredne subjekte da u svom poslovanju poštuju ekološke standarde i propise koji se odnose na zaštitu životne sredine, a svako neodgovorno ponašanje prema okolini biće kažnjavano u skladu sa zakonom - navodi se u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA