≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Visoki Dečani su živi svedok istorije: Jedini objekat koji i dalje čuva Kfor, ali im je otac Petar zahvalan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za sve ovo vreme, manastir se našao bezbroj puta na meti pljačkaša

  • 1

U metohijskoj dolini, podno Prokletija, nalazi se jedan od najlepših pravoslavnih svetinja iz doba vladavine Nemanjića.

Skoro sedam vekova manastir Visoki Dečani su "živi" svedok istorije, a u prilog tome ide i sačuvana knjiga posetilaca iz 1924. godine koja govori o tome da su u tom manastiru boravili kralj Aleksandar Karađorđević i kraljica Marija, zatim italijanski i nemački oficiri koji su štitili manastir tokom okupacije Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, ali potpise u knjizi utisaka su ostavljali i partizanski oficiri u doba socijalističke države Južnih slovena, prenosi Tanjug.

Za sve ovo vreme, manastir se našao bezbroj puta na meti pljačkaša.

Međutim, kako otac Petar kaže, njih je zanimalo samo zlato, knjige nisu dirali.

Tako je ostala sačuvana Osnivačka povelja manastira, kao i 270 turskih spisa koji govore o samim Visokim Dečanima.

I ovaj metohijski manastir je mnogo puta kroz istoriju rušen i obnavljan, ali ono što ga čini specifičnim je to da crkva nije oštećena nikada, pa samim tim može se videti izvorna lepota i sjaj nemanjićkih zadužbina.

Ni 21. vek nije doneo sigurnija vremena za Dečane.

Od 1999. godine našao se nekoliko puta na meti vandala, čak je 2007. ispaljena minobacačka granata koja je pogodila manastir.

To je jedini crkveni objekat u pokrajini koji i dalje čuvaju pripadnici KFOR-a.

Otac Petar kaže da je veoma zahvalan italijanskim vojnicima koji čuvaju manastir i da bi bez njih Dečani bili u jako lošem stanju.

Dodaje da se njihova pomoć ne ogleda samo u tome.

- Italijanski KFOR je donirao konzervaciju fresaka na istočnom zidu oltara, dali su donaciju za digitalizaciju fresaka, pomoćiće i da se dovede internet kabl koji treba da omogući telefonski signal u celom manastiru što ranije nije bio slučaj - kaže otac Petar.

U ljubaznost, srdačnost, ali i u veliko poštovanje koje italijanski vojnici gaje prema pravoslavnoj svetinji uverile su se i novinarske ekipe.

- Naš zadatak je da osiguramo bezbednost i slobodu kretanja. Tu smo da održimo dobre odnose sa svima u Dečanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Dešavaju se ponekad izolovani incidenti, ali svakim danom radimo da popravimo odnose između etničkih grupa na Kosovu - rekao je on.

Svojim sjajem Visoki Dečani privlače mnogobrojne turiste, ali i vernike drugih religija.

U samoj crkvi Turci islamske veroispovesti pale sveću, a na pitanje Tanjuga šta ih je nadahnulo da to učine, kažu da time odaju poštovanje prema takvoj svetinji i njenom značaju koji nadilazi sami pravoslavni svet.

Takvi prizori dodatno opravdavaju cinjenicu zbog čega je UNESKO Visoke Dečane, zajedno sa Gračanicom, Bogorodicom Ljeviškom i Pećkom patrijaršijom, uvrstio u listu svetske kulturne baštine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista

    21. jun 2023 | 18:05

    Njih ne čuva samo KFOR nego i Bog,dvostruka zaštita.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA