Vreme čitanja: oko 2 min.

Srednjovekovno selo niče na ustaničkom brdu Ljubić: Manifestacija koja slavi srpsku istoriju počinje u Čačku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na brdu Ljubiću podići će se čitavo jedno srednjovekovno selo, biće vitezovi koji će se boriti na konjima, radionice iz streličarstva, kaligrafije, sokolari i bazar

  • 0
Manifestacija koja slavi srpsku istoriju počinje sutra u Čačku Foto: RINA

Sitno se odbrojava do početka jedinstvene manifestacija na ustaničkom brdu Ljubić u Čačku. Istorisjki spektakl "Tanaskovi i carski dani" zakazan je za 23. i 24. jun i svedoči da Čačani ne zaboravljaju svoje junake, hrabre vitezove, ali i borce iz Prvog i Drugog srpskog ustanka.

- Na brdu Ljubiću podići će se čitavo jedno srednjovekovno selo, biće vitezovi koji će se boriti na konjima, radionice iz streličarstva, kaligrafije, sokolari i bazar. Potomak velikog junaka Tanaska, Dragan Rajić, zahvalio se gradu Čačku koji je prema njegovim rečima uradio jednu impresivnu stvar a to je da se prvi put okupe na jednom mestu svi potomci slavnog junaka, i to na mestu gde je poginuo i gde je sahranjeno njegovo obezglavljeno telo, dok je glava pohranjena u manastiru "Voljavča" u Stragarima gde je i rođen.

Mnogi sadržaja, mnogo divnih umetnika, istoričara, najvećih istoričara koje trenutno imamo, dramskih glumaca od Ljube Tadića, višeboj. Sjajni vitezovi pokušaće mlađim generacijama da dočaraju kako se nekad bojevalo za slobodu, ali i koncert Bilje Krstić koji će se održati 24. juna. Po prvi put direktni potomci Tanaska Rajića velikog junaka iz Stragara koji je sahranjen na Brdu Ljubiću će se okupiti i mnogi od njih i upoznati. Iz Srbije ali i iz čitavog sveta okupiće se 46 potomaka, po prvi put videće gde je sahranjen njihov predak i koliko važna ličnost za čitavo srpstvo - rekao je za RINU Milun Todorović gradonačelnik grada Čačka.

Manifestacija "Carski i Tanaskovi dani" samo je jedan deo bogatog programa u okviru Nacionalne prestonice kulture 2023. koji će se održati do kraja kalendarske godine, a u kojoj će moći da uživaju posetioci svih generacija.

- Zaista jedna značajna manifestacija novog karaktera kulturno istorijska manifestacija koja će zaista privući pažnju kako naših sugrađana, tako i ostalih posetilaca koji odluče da posete grad Čačak. Izmedju ostalog to i nije jedina manifestacija koja će se odvijati u junu mesecu. Do 28. gotovo neprekidno svaki dan se održavaju programi u gradu Čačku kako na Gradskom trgu tako i na amfiteatru u Ovčar Banji - rekao je Vojin Jakovljević direktor TO grada Čačka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA