Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka Vujović obišla Aleksandrovac, Država pomaže opštinama koje su pogođene poplavama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, koja je i član Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica poplava Vlade Republike Srbije, obišla je danas Aleksandrovac, opštinu u kojoj je proglašeno stanje elementarne nepogode

  • 43
Ministarka Vujović obišla Aleksandrovac Foto: Promo/ Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije

Ministarka Vujović razgovarala je sa žiteljima Aleksandrovca, koji su pretrpeli štetu usled obilnih padavina kao i sa rukovodstvom opštine, koje je predstavilo prioritete za sanaciju.

-Danas sam u Aleksandrovcu ispred Vlade republike Srbije i kao član Radne grupe. Želim da znate da svi članovi Vlade Srbije

intenzivno rade sa svih 56 lokalnih samouprava, gde je proglašeno stanje elementarne nepogode, da su konsultacije svakodnevne i da zajedno pronalazimo najbolji način da ublažimo posledice i saniramo štetu. Posetila sam domaćinstva, razgovarala sa građanima, čula potrebe opštinske uprave. Želim da svi stanovnici Aleksandrovca znaju da je Država uz njih i da Vlada republike Srbije radi na tome da se šteta nadoknadi što je pre moguće, kako u infrastrukturi, tako i u poljoprivredi - rekla je ministarka Vujović.

Aleksandrovac je jedno od mesta u kojem je pričinjena velika šteta. Pet mostova je potpuno uništeno, a 15 je oštećeno. Oštećeno je i 10 asfaltnih puteva, otvorilo se 7 klizišta.

Posebnu štetu pretrpela su aleksandrovačka sela, među kojima je i selo Dobroljupci. Meštanima je voda ulazila u kuću, a zbog porušenog mosta između dva sela, poljoprivrednici nemaju pristup svojim imanjima. Porušen most bio je i jedina spona kojim su deca iz sela išla u školu i vrtić.

-Vlada Srbije juče je donela Uredbu kojom je značajno uvećala iznose za svih pet kategorija oštećenja porodičnim objektima u poplavama. Tako sada, za prvu kategoriju oštećenja, iznos je povećan sa 120 na 200 hiljada dinara, dok je recimo za petu sa 600 podignut na 800 hiljada dinara. Postavljamo prioritete u svakom mestu, i zajedno ćemo prebroditi i ove posledice poplava - naglasila je ministarka Vujović.

Na osnovu evidencija jedinice lokalne samouprave, oštećeno je oko 1600 porodičnih objekata u 56 opština i gradova u kojima je proglašena vanredna situacija, nastala usled jakih padavina i izlivanja vodotokova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenko

    23. jun 2023 | 14:35

    Ova poseta podstiče solidarnost među građanima i pokazuje da nisu sami u suočavanju s posledicama poplava.

  • Robi

    23. jun 2023 | 14:31

    Ministarka Vujović je posvećena obnovi i oporavku opština pogođenih poplavama.

  • Vesna

    23. jun 2023 | 14:34

    Ministarka Vujović je predana rešavanju hitnih potreba i pružanju podrške lokalnoj zajednici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA