Vreme čitanja: oko 3 min.

Samohrana majka Rada više nije podstanar u gradu, sad sa 3 dece uživa u njihovoj kući na selu: Ovo je njen put

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo selo se nalazi pokraj Titelskog brega, a na svega nekoliko kilometara dalje protiču i Dunav i Tisa, te je zbog svega navedenog ovo mesto prava oaza mira i lepe prirode

  • 0
Titel, žena Foto; pixabay, Wikimedia

U poslednjih nekoliko godina selo Lok u titelskoj opštini, postalo je dom mnogim građanima drugih mesta u Vojvodini, koji su nakon učešća na konkursima koje raspisuju ministarstva i pokrajinski sekretarijati svoj krov nad glavom obezbedili upravo u ovom mestu.

Lok se nalazi pokraj Titelskog brega, a na svega nekoliko kilometara dalje protiču i Dunav i Tisa, te je zbog svega navedenog ovo mesto prava oaza mira i lepe prirode.

U Loku prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva živi negde oko 900 ljudi, od kojih se većina bavi poljoprivredom, a na rast broja stanovnika utiču oni koji se u Lok doseljavaju koristeći beneficije za kupovinu kuća na selu. Jedna od onih koji su se doselili u Lok je tridesetsedmogodišnja samohrana majka Rada Jevđić, koja je život u urbanoj sredini u Novom Sadu zamenila za mir u Loku, piše Dnevnik.rs.

- U Loku živim sa troje dece, imam sina od 19 godina, koji je u vojsci, i dve ćerkice koje idu u školu. Ovde sam već dve godine, kuću sam dobila preko državnog konkursa i mogu da kažem da sam zadovoljna. Kuća je zahtevala dodatna ulaganja pri useljenju, jer je reč o staroj gradnji, za sada je urađeno dosta toga, ali kao i svaka kuća, u nju mora stalno da se ulaže. Bitno mi je da imamo krov nad glavom i da posle 20 godina više nisam podstanar, već imam svoju kuću. Lok jeste malo mesto, ali ništa nije daleko, blizu nam je Novi Sad, Zrenjanin i Beograd– kaže Rada.

Pored posla u poljoprivrednoj apoteci u Loku, Rada Jevđić se bavi proizvodnjom i prodajom povrća, a iako do dobijanja kuće nikada pre nije bila u Loku, selo joj se odmah dopalo i u njemu je sa svojom porodicom pronašla mir i sreću. Njenu priču potvrđuje i Milica Ljepoja, koja se u Lok doselila iz Sremskih Кarlovaca.

- Kao samohrana majka ispunila sam sve uslove konkursa i u prvom krugu konkursa, 2021. godine sam dobila kuću u Loku, baš kao i Rada. Kuća je bila odmah useljiva, ali je zahtevala neka ulaganja koja su urađena i kojih će naravno biti i ubuduće. Imam sina koji ima sedam godina, krenuo je u prvi razred u školi u Loku i super smo se snašli, mogu da kažem da smo zadovoljni i da je ovde u Loku mnogo lepše i mirnije nego u Karlovcima. Zbog svega toga sam pokušala da pronađem kuću i za brata, kako bi se on preselio, ali nisam uspela, jer više nema toliko praznih, useljivih kuća na prodaju – kaže Milica.

Porodica Danijele Kerac u Lok se doselila iz obližnjeg Šajkaša, u kom je do tada živela kao podstanar.

- Mnogo smo zadovoljni, Lok je lepo mesto, ljudi su dobri, a i kuća koju smo dobili je bila dobra, nismo morali ništa da ulažemo u nju. Nije bilo nikakvih ulaganja i super smo prošli. U svakom selu, kao i u gradovima ima svašta, ali je Lok veoma mirno mesto i lepo mesto za život. Deca i ja imamo sada svoj krov nad glavom i posle 23 godine više nismo podstanari. Dobijanjem ove kuće ostvarila sam taj san, da svojoj deci obezbedim dom i mnogo sam srećna zbog toga – priča Danijela Kerac.

Ove tri porodice koje su se doselile u Lok su porodice samohranih majki, koje su dobile kuće na državnom konkursu, koji za cilj ima čuvanje sela, povećanja broja stanovnika na selu i kako kažu, sve što je bilo potrebno je da prikupe potrebne papire i da se prijave. Za selo imaju jedino reči hvale, kao i za svoje nove komšije, sa kojima su odmah pronašli zajednički jezik i lepo sa njima žive.

U samom selu potražnja za kućama i placevima je porasla, te se na nekoliko mesta mogu videti kuće u izgradnji, a u razgovoru sa lokalcima može da se sazna koja je kuća prodata za koji iznos, te koja će biti srušena da bi se sagradila nova i mnoštvo drugih informacija, koje potvrđuju da ovo malo selo ipak živi i da njegovi meštani čuvaju i neguju sve ono što selo predstavlja – vredne ljude i dobre domaćine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA