Vreme čitanja: oko 3 min.

Novi raspust već u novembru, ali manje dana za odmor: Evo kako će izgledati školska 2023/24. godina

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvi raspust đake na teritoriji Srbije čeka već u novemrbu, za Dan primirja u Prvom svetskom ratu i trajaće čitavih pet dana - od 8. do 12.

 • 9
Škola dete devojčica polazak u školu đak đaci učenici Foto: Shutterstock

Školska godina nedavno se završila, i to nešto ranije nego prethodnih zbog tragedije koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Ipak, sudeći po kalendaru za 2023/24. godinu, učenici se vraćaju na normalan režim nastave, a ono što će novu školsku godinu razlikovati od prethodne jeste jesenji raspust, ali i dva dana odmora manje.

Prvi raspust đake na teritoriji Srbije čeka već u novemrbu, za Dan primirja u Prvom svetskom ratu i trajaće čitavih pet dana - od 8. do 12. Prethodne godine to nije bio slučaj, te su đaci za ovaj praznik dobili samo jedan slobodan dan. Ipak, đaci u Vojvodini ne mogu da se raduju ovom predahu, jer jesenji raspust nije uključen u njihov kalendar.

Kalendar školske 2023/24. godine Foto: Printscreen/Zelena učionica

Zimski raspust

Zimski odmor za učenike počeće kao i svake prethodne godine, 30. decembra. Osnovci i srednjoškolci uživaće u 23 slobodna dana, a u školske klupe vratiće se 22. januara. Sa druge strane, malo drugačija situacije ponovo čeka učenike iz Vojvodine. Kao i uvek, oni će na raspust otići nešto ranije, zbog katoličkog Božića. Pa će tako na odmoru biti od 23. decembra, ali će se i ranije vratiti u školske klupe, odnosno, 15. januara.

Februar donosi novi predah i to zbog Dana državnosti Srbije - Sretenja. Promena u odnosu na prethodnu godinu jeste to što će učenici dobiti jedan dan odmora manje, pa će raspust trajati od 15.  do 18. februara, a ovoga puta isti raspored čeka i đake iz severne pokrajine.

Vaskrs i Prvi maj spojeni

Prolećni raspust donosi i nove promene u odnosu na prethodnu godinu. Ovoga puta, đaci iz Centralne Srbije izaći će iz klupa 27. aprila, a prvi radni dan biće 7. maj. Razlika u odnosu na godinu koja je završena jeste što će ovim odmorom biti obuhvaćena dva praznika - Prvi maj i Uskrs, dok ranije to nije bio slučaj. Upravo zato, đaci su 2022/23. godine imali raspust od 11 dana sa vikendima i odmor zbog Prvog maja. Ukupno, 5 dana više.

Vojvođani će, sa druge strane, imati raspust iz dva dela, što je ujedno i najveća razlika. Oni će zbog katoličkog Uskrsa imati podmor od 28. marta do 3. aprila, a zatim od 1. maja pa do 6. maja, ukupno, 13 dana.

Kraj školske godine ranije

Sledeće godine, đaci će poslednji dan u klupama dočekati nešto ranije nego ove, te će već 14. juna početi raspust za osnovce, dok će se polaganje male mature organizovati od 17. do 19. juna. Kada je reč o srednjoškolcima, drugo polugodište se završava u petak, 21. juna.

Drugo polugodište za učenike IV razreda gimnazije završava se u petak, 24. maja 2024. godine, a za učenike III razreda trogodišnjeg i IV razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola u petak, 31. maja 2024. godine.

Drugo polugodište za učenike I i II razreda trogodišnjeg, odnosno I, II i III razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola, za koje je planom i programom nastave i učenja, odnosno nastavnim planom i programom propisana realizacija profesionalne prakse prema individualnom planu realizacije ove prakse za svakog učenika, završava se najkasnije u četvrtak, 15. avgusta 2024. godine, zaključuje se u Pravilniku o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada srednjih škola za školsku 2023/2024. godinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Aaaa

  27. jun 2023 | 18:43

  A Vojvodina nije u Srbiji????!!!!!!😔

 • Mirjana

  27. jun 2023 | 15:47

  Skolska godina ne bi trebalo da krene od petka.Besmisleno.Zasto nisu stavili ponedeljak 4.9?

 • Pera

  29. jun 2023 | 20:05

  A pravoslavci u Vojvodini slave uskrs u školi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA