Vreme čitanja: oko 1 min.

Agonija u Kosjeriću i dalje traje: Meštani čak 20 dana bez pijaće vode

Vreme čitanja: oko 1 min.

Agonija još uvek traje: Dvadeset dana Kosjerci bez vode za piće nakon što su bujice zamutili izvorište, jedini spas su im autocisterne

  • 1
Voda, autocisterna Foto: RINA

Meštani Kosjerića i dalje se snabdevaju pijaćom vodom iz autocisterni i nema naznaka do kada će to tako biti. Nakon stravičnih padavina koje su pogodile Srbiju, u ovoj opštini ustanovljeno je da voda nije bezbedna za piće, te su postavljene autocisterne. Međutim, od tada je prošlo dvadeset dana, a oni se vodom i dalje snabdevaju iz cisterni.

Muke koje su obilne padavine zadale žiteljima opštine Kosjerić i dalje ne jenjavaju. Pored uništene infrastrukture i nekategorisanih puteva na kojima se štete polako saniraju, izvori sa kojih se ovi meštani snabdevaju vodom i dalje su zamućeni i neispravni za svakodnevnu upotrebu, tako da su meštani primorani da se vodom za piće snabdevaju sa autocisterni.

- Naš glavni izvor sa kog se vodom snabdeva cela opština je Taor, koji je od prvog dana zbog velikih kiša zamućen i nije za piće. Kao alternativu nekoliko dana koristili smo bazen u Brajkovićima, koji nema dovoljan kapacitet da snabde ceo Kosjerić, i on još uvek nije za upotrebu. Pored toga njegova protočnost je oko 10 litara u sekundi što je nedovoljno za oko 4.000 gradjana - kazao je za RINU, prvi čovek opštine Kosjerić Zarko Đokić.

On dodaje da Zavod za javno zdravlje iz Užica, redovno uzorkuje pijaću vodu, gde se nada će nakon njihove analize voda biti za upotrebu.

- Još uvek u našoj opštini kruže cisterne po mesnim zajednicama. Kada nakon tri uzorka dobijemo pozitivno mišljenje da možemo da koristimo vodu za piće, cisterne ćemo vrati opštinama u okruženju. Sedam dana se čeka taj bakteriološki nalaz koji se nadam da će biti dobar i da ćemo konačno imati normalno snabdevanje - zaključuje Đokić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 26. jun 2023 | 19:25

    Bog je kriv pa neka se žale Sv.Petru ako vlast ne može to da reši.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA