≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Strah i trepet od pit bulova u Lazarevcu: Tri devojke jedva izvukle živu glavu, pse čuva čovek koji ne vidi

Vreme čitanja: oko 6 min.

Vlasnici pasa su mladići koji većinu vremena nisu tu, pa su brigu o ovim agresivnim životinjama dodelili svom prvom komšiji, koji ne vidi

  • 20
Pit bul napao devojke, pitbul Foto-kolaž: Shutterstock, Ustupljene fotografije

Vlasnički, krvoločni psi napali su 25. juna tri devojke dok su šetale svog psa u kraju u Lazarevcu. Tri pit bula agresivno su pojurila kroz šumu da ih ščepaju a one su trčale koliko ih noge nose, i jedva izvukle živu glavu.

Naime, u naselju Leskovac, koje pripada Lazarevcu, živi naša sagovornica ali i vlasnik koji ima šest pit bulova i jednog staforda. To ne bi bio problem da su psi u boksu i da se o njima vodi računa.

Međutim, zastrašujuće je to što se oni slobodno šetaju, a o njima brine čovek koji je slep, počinje priču naša sagovornica N.Š., koja je jedva spasla glavu.  

"Krenula sam zajedno sa svoje dve sestre da prošetamo naše kuče, tu po kraju. Odjednom smo čule stravičan lavež i kada smo se okrenule videle smo da ka nama trče tri put bula, bilo je jezivo. Dok sam se okrenula da viknem sestri da potrči on je već bio na pola njive, na 50 metara od nas, i mi, šta ćemo, u onoj panici, protrčimo pravo kroz šumu. Trava je bila ogromna i oštra, bilo je i puno grana, drveća, udubljenja. Pale smo i razbile smo se. Moja mlađa sestra je sva u ranama", uznemireno priča mlada N. Š.

Ona nam je detaljno ispričala kako je uopšte došlo do toga da ovi psi slobodno šetaju ulicama naselja i svojim lavežom i napadima plaše prolaznike.

Naime, vlasnici ovih pasa su dvojica mladića od 18 i 22 godine koji većinu vremena nisu tu. Imaju svoje obaveze i nemaju kad da se bave svojim psima, pa su brigu o ovim agresivnim životinjama dodelili svom prvom komšiji, koji, kako tvrdi, ne vidi.

"Slep čovek koji ne može u tom stanju da vodi brigu ni o sebi, vodi računa od šest pit bulova. To je po meni neodgovoran vlasnik", kaže ona.

Između kuće vlasnika krvoločnih zveri i kuće komšije koji ih hrani nalazila se ograda koju su oni sklonili i time omogućili psima da slobodno trče tim dvorištima i prelaze iz jednog imanja na drugo. U jednom trenutku desilo se baš ono čega su se svi pribojavali.


"Neko je zaboravio da zatvori kapiju i psi su dočekali da izjure iz dvorišta, a baš u tom trenutku smo se i mi našle tu. Nisu oklevali", priča sagovornica.

Mislile su da neće izvući živu glavu, a kada su došle kući od šoka nisu bile svesne šta im se desilo. Kad su se malo sabrale i očistile rane, pozvale su Komunalnu policiju koja je zadužena za ovakve slučajeve.

"Rekli su da je zakon izmenjen u odnosu na prethodne godine, jer ranije ako bi pas izašao na javnu površinu vlasnik bi plaćao određenu kaznu i tako bi mu udarali po džepu i onda bi gazde vodile računa gde su ima kerovi. Međutim, sada se taj zakon skroz promenio. Mi smo njima prijavile to, zabeležena je naša prijava, ali oni su nam rekli: "Znate kako, mi ne možemo da pošaljemo našu ekipu na teren da hvata psa dok taj pas ne bude bez lanca i bez korpe na javnoj površini, tek ako ga tako uočite, onda pozovite." Ali problem je u tome što dok oni dođu, dok stignu, taj čovek već može da vrati psa unutra i ko će mi verovati da se to dogodilo, da je pas bio napolju. Mi smo u takvoj situaciji potuno nemoćni, problem je u zakonu. Niko neće da reaguje dok ti se nešto ne desi. A psi su toliko brzi da ne možeš ni da ih fotografišeš", priča nam dvadesettrogodišnja N.Š.

Mladići koji su vlasnici pasa već godinama kupuju, pare i prodaju pit bulove, njihov broj je svake godine sve veći i veći, a kako saznajemo nemaju nameru da prestanu sa ovim poslom.

Usmrtili i kozu 

Vidno potresena čitavim incidentom, naša sagovornica ispričala nam je da su ovi psi pre nekoliko godina rastrgli i kozu njene babe i da ovo nije prvi napad vlasničkih pasa koji je doživela. Za sada ništa nije moglo da stane na put širenju biznisa ovih mladića.

"Pre dve i po godine ti isti psi su udavili kozu koju je imala moja baba. Dva pit bula bila su puštena i ugrizla su kozu koja je nosila jare u utrobi. Od tog šoka išla joj je pena na usta i umrla je zajedno sa jaretom. Vlasnici su posle došli i ponudili nam 100 evra za odštetu i mi smo naravno to odbili, ali šta se desilo? - Oni su posle toga otišli i kupili još pet malih pit bulova koji su sada već veliki. Da li možete da zamislite kakav je to paradoks?", priča nam sagovornica.

Ona kaže da ovakvi napadi imaju svoju hronologiju kad je njeno odrastanje u Lazarevcu u pitanju i da ovo nije pitanje pasa lutalica, napuštenih pasa, već vlasničkih pasa i njihovih neodgovornih gazdi.

"Moramo shvatiti da je to hronološki problem. Ja ceo život živim i odrastam u toj ulici zajedno sa svojim sestrama i takve stvari se dešavaju godinama. Ti ljudi kupuju opasne pse da im čuvaju imanje i oni tako jure kokoške i provlače se između ograda", priča ona.

Napad 2017. godine

Ovo nije jedini napad pasa na te devojke. Naša sagovornica vratila se hronološki nekoliko godina unazad i prisetila se stravičnog napada koji se desio njenoj sestri.

Naime, pre šest godina vlasnički psi, ovoga puta mešanci, napali su njenu sestru J.Š. koja je morala da potraži i medicinsku pomoć.

"To su vlasnički psi prema kojima se vlasnici nesavesno odnose. Jedan alkoholičar je, takođe, otvarao kapiju i puštao pse koji su pojurili moju sestru i izgrizli je po nogama, ugrizli su je za butinu, otkinuli nokte i iscepali joj torbu. Međutim, mi za taj napad nismo dobili nikakvu odštetu, niti smo mogli da prijavimo zato što je to bio vlasnički pas i niko neće u tom slučaju da reaguje jer su takvi zakoni. Kada su psi vlasnički ti ne možeš tu ništa uraditi", kaže N.Š.

Vlasnik pasa, čije su ime i adresa poznati redakciji, bavi se prodajom pit bulova i staforda. Na internetu postoji njegov nalog na koje su dostupne sve fotografije kao i njegov kontakt.

Telegraf.rs je pokušao da stupi u kontakt sa vlasnikom ali do objavljivanja ovog teksta on nije odgovorio na naše uporne pozive. 

Inspekcija izlazi na teren 

U Komunalnoj inspekciji za Telegraf.rs je rečeno da je predmet prijave od 26. jun aprosleđen Komunalnoj opštinskoj inspekciji Lazarevca, a iz kabineta predsednika GO Lazarevac dobili smo odgovor da je ponovni inpekcijski nadzor zbog ovog slučaja zakazan za 4. jul 2023. godine.

"Komunalna inspekcija GO Lazarevac postupila je i po Vašoj prethodno prosleđenoj predstavci od 26.juna 2023. godine i u dogovoru sa podnosiocem prijave gospodinom B.Š. dogovorila se i zakazala ponovni inspekcijski nadzor koji je zakazan za utorak, 4. jula 2023. godine. Komunalna inspekcija preduzeće sve zakonom predviđene mere iz delokruga svojih nadležnosti", glasio odovor Komunalne inspekcije Lazarevca, koji nam je prosleđen iz kabineta predsednika ove opštine.

Stanovnici ovog mesta žive u konstantnom strahu od napada ovih krvoločnih zveri koji im ugrožavaju slobodu kretanja. Biraju zaobilazne puteve, idu kozjim stazama kako bi išli u školu, na posao ili fakultet, odlažu svoje obaveze samo da ne bi morali da prođu kroz ulicu kojom vladaju pit bulovi i njima slični krvoločni psi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    30. jun 2023 | 21:11

    Svi zaštićeni sem normalnih ljudi

  • 🦋

    30. jun 2023 | 21:33

    Treba ih uspavati. Za agresivne džukele nema spasa, uvek će napadati.

  • Mile

    30. jun 2023 | 21:53

    Ima li čovek pravo da psu koji ga napada da ga ujede zakrka negde noz u samoodbrani?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA