Vreme čitanja: oko 2 min.

Meštani Šašinaca se zabrinuli za pet malih roda: Ostali bez majke usled udara groma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zabrinuti meštani odmah su obavestili lokalna Udruženja za zaštitu životinja iz Sremske Mitrovice, koja su ih uputili na stručnjake ornitologe iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu

  • 3
Rode, Požega Foto: Duško Vranić

Usled strujnog udara u sremskom selu Šašinci petoro malih roda ostalo je bez majke. Humani meštani zabrinuti za mladunce, alarmirali su medije i nadležne stručnjake iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

- Svi ovde volimo rode, koje su postale zaštitni simbol sela. Svakog proleća u Šašince stigne po nekoliko parova obožavanih ptica donoseći nam sreću i blagostanje. Gnezda naprave ovde, u centru sela na dalekovodima. Hrane za njih ima u izobilju, pošto se u neposrednoj blizini nalazi Bara Crepara, puna riba i žaba. Do sada nije bilo slučajeva njihovog uginuća ali nas je sve pogodilo kada je pre dva dana nađena mrtva ženka rode, majka petoro ptića, stradala od strujnog udara - priča meštanin Rade Savić, prenosi Informer.

Zabrinuti meštani odmah su obavestili lokalna Udruženja za zaštitu životinja iz Sremske Mitrovice, koja su ih uputili na stručnjake ornitologe iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu.

- Dobili smo dopis od zabrinutih meštana Šašinaca. Nismo bili na terenu, ali po fotografijama zaključujem da se radi o mladuncima rode starim dva, tri meseca. Očekujemo da će ih otac hraniti, ali ipak, treba da se organizuje njihova dohrana - kaže Ilija Miljković, stručnjak za zaštitu prirode iz Pokrajinskog zavoda.

Na Zasavici šest parova roda sa 15 mladih

U Specijalnom rezervatu prirode Bara Zasavica kod Sremske Mitrovice ove godine gostuje šest parova roda sa ukupno 15 mladunaca, koji će za dvadesetak dana da polete.

- Svake godine sredinom marta na baru doleću rode u parovima i kod nas ostaju sve do sredine avgusta, kada sa svojim odraslim mladuncima odleću u seobi ptica. Upoznat sam sa slučajem šašinačkih rodića i smatram da tu problema oko njihovog opstanka neće biti. U ishrani mladunaca podjednako učestvuju oba roditelja, tako da će otac nastaviti da ih hrani manjim jedinkama riba i žaba. Oni za jedno dvadesetak dana treba da izlete iz gnezda, pa će se od tada sami snalaziti za hranu - objašnjava Mihajlo Stanković, stručni saradnik-istraživač u Specijalnom rezervatu prirode Bara Zasavica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA