Vreme čitanja: oko 1 min.

U Sajanu kod Kikinde održane žetelačke svečanosti: Predstavljanje starog načina života na selu

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Sajanu su održane 26. "Severnobanatske žetelačke svečanosti", manifestacija posvećena očuvanju tradicije, kulture i običaja, žeteocima i predstavljanju starog načina života na selu

  • 0
Žetva, Kikinda Foto: Grad Kikinda

Prva manifestacija posvećena žetvi žita na stari način, ručnom kosidbom, održana je pre 26 godina u selu Sajan kod Kikinde. Ideja je potekla od Kulturno - umetničkog društva ''Adi Endre'' koje okuplja žeteoce sve do danas.

U Sajanu su održane 26. "Severnobanatske žetelačke svečanosti", manifestacija posvećena očuvanju tradicije, kulture i običaja, žeteocima i predstavljanju starog načina života na selu.

Program je započet ispred Doma kulture, da bi se potom žeteoci uputili defileom ka parceli na kojoj su se nadmetali u ručnom košenju žita. Svakako neizbežan događaj je i pripremanje žetelačkog doručka, koji je, kao i svake godine, obilovao domaćom hranom sa našeg podneblja. Manifestaciji su prisustvovali Šandor Talpai, pomoćnik gradonačelnika i članice Gradskog veća Valentina Mickovski i Melita Gombar.

- Želja nam je da ovakvim manifestacijama negujemo i čuvamo običaje koji su povezani sa starinskim ručnim načinom košenja žita, što se smatra jednim od najznačajnijih poljoprivrednih radova . Veliki značaj je bio i u jačanju zajednice jer su ovi radovi nekada okupljali veliki broj prijatelja i rodbine - istakla je Melita Gombar.

Manifestaciju je organizovalo Kulturno - umetničko društvo "Adi Endre" iz Sajana, pod pokroviteljstvom Grada Kikinde, uz podršku Vlade Vojvodine, Mesne zajednice i Fondacije ''Betlen Gabor''.

- Cilj nam je da sačuvamo našu tradiciju i da je prenesemo na mlade. Slična manifestacija održana je na tri lokacije u Vojvodini, tako da nismo imali veliki broj ekipa, ali je važno da imamo dosta dece koja su naučila nešto jako lepo'', dodala je Šara Benjocki, predsednica KUD-a "Adi Endre".

Prve Severnobanatske žetelačke svečanosti održane su još 1995. godine.

- Manifestacija je jedinstvena, ne samo u gradu već i u čitavoj Vojvodini i na to smo veoma ponosni. U kontinuitetu je održavano već 26 godina, a siguran sam da ćemo nastaviti i narednih decenija - nadovezao se Zoltan Tot, predsednik Saveta Mesne zajednice Sajan.

(Telegraf.r)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA