Vreme čitanja: oko 3 min.

Slađana iz Leskovca je "čudo od žene": Pogledajte kakvo umetničko delo je napravila od glava barbika

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ove frizure na minijuratnim glavama su unikatne, plod su mašte i delo ruku same Slađane, dilomiranog tehnologa po formalnom obrazovanju, imače frizerke i šminkerke

  • 7
Slađana Miljković Foto: Jugmedia.rs

Frizerka i šminkerka Slađana Miljković iz Leskovca poznata je po svojim maštovitim ženskim frizurama i van ovoga grada, ali je izradom minijaturnih frizura na glavama Barbika, koje već neko vreme krase njen salon, prevazišla sama sebe, pa je neizbežni utisak da je zanat pretvorila i umetnost.

Ove frizure na minijuratnim glavama su unikatne. Plod su mašte i delo ruku same Slađane, dilomiranog tehnologa po formalnom obrazovanju, i kada vam pogled padne na njih imate utisak da uranjate u pravo carstvo.

„Svaka žena koja uđe u salon, prvo zastane pred Barbikama, pa onda kaže kakvu frizuru sebi želi. Uglavnom se fasciniraju i uvek ispočetka moram da pričam kako sam uspela da napravim raskošne frizure na tako malim glavicama“, priča Slađana za Jugmediu na kojoj možete pogledati još fotografija.

Pokušavali smo da nađemo nešto slično po domaćim i stranim sajtovima, ne računajući proizvođača Barbika, američku kompaniju „Matel“, ali nismo uspeli, iz čega proizilazi da je Slađana jedina na svetu koja se prihvatila da izrađuje modne frizure na glavama ovih i danas popularnih lutaka.

„Na ideju da se latim tog posla došla sam kada sam videla oglas da neko prodaje samo glave Barbika. Radila sam frizure godinu i po dana na sedamdesetak lutaka i mogu vam reći da sam uživala. Neke frizure bi napravila za 7 do 8 sati, neke po tri dana. Radila sam uglavnom u smiraju dana, kada završim sa poslom i kada se opustim“, priča ova mlada žena, supruga i majka dvoje male dece.

Svaka frizura je priča za sebe, svaka vlas kose je na svom mestu, a među frizurama su one moderne, one iz srednjeg veka, ali većina se ne mogu svrstati ni u jedan vremenski period.

„Ja bih volela baš ovakvu fruzuru, koja liči na kraljevsku, a koja je minijaturnim kikicama obložila celu glavu lutke“, kaže devojka posle razgledanja izloženih Barbi-frizura, dokj joj Slađana objašnjava da joj je kosa krataka.

„Nema veze, može sa nadogradnjom“, uporna je. „Može“, stiže odgovr, a mi nismo dočekali krajnji ishod zbog žurbe.

Inače, Slađana Miljković je kolekcionar Barbika još od šest godina.Na zidovima stana je sedmadesetak, a u kutijama 200, nove, neotvorene. I dalje kupuje.

„To su one koje su u prodaji bile od 1977 do 1991.godinu. I danas ih kupujem ali samo iz tog perioda. Veoma se teško nalaze, pa ih naručujem iz Nemačke i SAD“, priča.

Slađana se već 11 godina bavi kreiranjem frizura i šmikanjem i njen salon je uvek prepun mladim devojkama, sredovečnim ženama, ali i onim starijim, pa ne čudi što je od fruzura na glavama Barbika napravila remek delo.

Nikada, kaže, nije napravila jednu istu verziju frizure. Svaka žena ima drugačije oblik lica i oči.

Devojke i žene dolaze već sa izabranom frizurom, a uglavnom pronađenim na mom Fejsbuk profilu. Već na ulazu ja počnem da studiram lice i odmah znam kakvu bi devojka trebalo da ima frizuru, u zavisnosti od prilika, a sledstveno njenom licu. Nekada poslušaju moj savet, nekada ne, ali uvek izađu zadovoljne. Najizazovnije su one pripadnice lepšeg pola koje uđu i kažu da nemaju ideju. Kada im završim fruzuru i kada ih našminkam uglavnom kažu da su baš to htele“, priča govoreći o šminkanju i frizeraju kao zanatu, ali njene mušterije je nazivaju – umetnicom.

Jedna od njenih stalnih „mušterika“, kako Leskovčani ovde govore, priča o „Slađinom umeću“, dok čekamo na poslednji potez pri šmikanju – ruž na usnama.

"Uvek sam se čudila što je ovakav talenat ostao u Leskovcu. Da je u Beogradu za nju bi se grabile ove naše glumice i pevačice jer ona je, ma ona je jedinstvena. I u Beogradu bi bila najbolji frizer jer njena kreativnost ne poznaje granice“, priča žena koja svake nedelje izlazi iz Slađinog salona sa drugačijom kosom.

No, Slađani je jedan Leskovčanin zarobio srce kome je podarila dvoje dece i s kojim živi u skladnom braku. A za karijeru van Leskovca kaže nonšalatno: „Život je pred nama“.

Imala je više ponuda za držanje kurseva i šminkanja, ali zbog obaveza nije stigla, a ono što bi volela to je da napravi reviju sa svojim perfektnim frizurama i šminkerskim umećem, ali, naravno, i da usput izloži svoje minijaturne frizure na glavama Barbika.

(Telegraf.rs)

Video: U Pirotu se opet uči tkanje ćilima: "Čuvamo ih kao najveće blago"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    2. jul 2023 | 11:50

    Meni je ovo "remek delo" jezivo. Svaka čast na frizurama, ali kako objasniti devojčicama od 4, 5, 6 godina zašto su im glave obešene, gde su haljine? Masovna grobnica? 🤣

  • Vodolijax

    2. jul 2023 | 11:57

    Meni ovi izgleda jezivo..................izgleda da nisam umetnička duša.....

  • Nina

    2. jul 2023 | 12:28

    Ovo sa glavama lutaka izgleda bizarno i bolesno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA