Vreme čitanja: oko 3 min.

Slađan Janković: Poslednjih godina sve manje tokom leta, a evo šta da radite da vaš dom ne bio na meti lopova

Vreme čitanja: oko 3 min.

Većina provala je 'ad-hok' što znači da provalnici obilaze naselja i gledaju koje su kuće napuštene, gde su spuštene roletne, gde nije upaljeno svetlo tokom noći...

  • 0
Provala, razbojnik, lopov, pljačka Foto: Shutterstock

U proteklih nekoliko godina beleži se značajan pad provala tokom letnjih meseci, iz prostog razloga jer MUP adekvatno reaguje u smislu preventivnog i represivnog delovanja, izjavio je Tanjugu rukovodilac Grupe za suzbijanje teških krađa MUP-a Slađan Janković.

Osvrćući se na podatak da se leti izvrši velik broj krivičnih dela teških krađa tj. provala, Janković je istakao da je ogromna većina provala "ad-hok", otprilike 90 posto.

"Većina provala je 'ad-hok' što znači da provalnici obilaze naselja i gledaju koje su kuće napuštene, gde su spuštene roletne, gde nije upaljeno svetlo tokom noći i na taj način opserviraju te mete napada i vrše upade u njih provaljivanjem", naveo je Janković.

Kako kaže, ostatak su "tipske provale", gde ljudi "istipuju" određene kuće i stanove i poznaju same oštećene tj. vlasnike tih stanova, gde znaju da li postoji sigurnosni alarm, da li postoji ušteđevina u stanu, veća količina novca, zlata i drugih dragocenosti.

Janković građanima poručuje da, ako dođe do provale, treba odmah da pozovu policiju na broj telefona 192, da nikako ne ulaze u svoju kuću ili stan - zbog narušavanja lica mesta i svoje lične bezbednosti. Prema njegovim rečima, jedan od razloga zašto ima manje provala tokom leta jeste veoma dobra edukacija građana u smislu očuvanja i bezbednosti svojih domova. Janković navodi da se građanima savetuje da, ukoliko su u mogućnosti, ugrade sigurnosne alarme sa senzorima pokreta u svakoj prostoriji, da kupe bolja sigurnosna vrata ili ugrade sigurnosne kamere sa sakrivenim risiverom za snimanje ili snimanje na daljinu, na nekom drugom mestu, preko interneta.

"Apelujemo na građane da uključuju nekoliko svetala u stanu ili kući kada nisu u svom domu, tj. na odmoru su, zatim da daju ključ poverljivoj osobi, prijatelju, komšiji, rođaku, kako bi taj rođak obilazio s vremena na vreme taj stan, podizao roletne, praznio poštansko sanduče", istakao je Janković. On je apelovao na građane da nikako ne postavljaju na društvene mreže s kim su i kada otišli na odmor, jer, kako kaže, često se dešava da građani objavljuju bukvalno sve i na taj način olakšavaju rad samih provalnika.

Da su leto i sezona godišnjih odmora najčešći momenti kada dolazi do rizika provalnih krađa i razbojništva, potvrdila je Sonja Reljić iz Dunav osiguranja. "Sezona godišnjih odmora i leto su najčešći momenti kada dolazi upravo do ovakvih osiguranih rizika. Provalna krađa i razbojništvo, požar ili pak izliv vode iz instalacija. Naši građani mogu svoju imovinu da zaštite ugovaranjem polise Čuvarkuća kojim bi navedeni osigurani rizici bili pokriveni, a oni bezbrižni", dodala je Sonja Reljić. Prema njenim rečima, od posledica nesrećnog slučaja ili nezgode mogu se osigurati i članovi domaćinstva, kao i da ugovore opštu odgovornost. Ona je navela da ne postoji broj štete kojim su ograničili osiguranike, kao i da maksimalna obaveza osiguravača zapravo predstavlja sumu osiguranja za svaku pojedinu stvar koja je definisana u ugovoru o osiguranju odnosno u polisi. "U slučaju provale, procedura naknadne je vrlo jednostavna.

Ukoliko dođe do štetnog događaja potrebno je da osiguranik kontaktira kompaniju Dunav osiguranje i naši procenitelji će u što kraćem roku izaći na teren, pregledati rizik i na osnovu prikupljenje dokumentacije i kompletiranja iste izvršiti isplatu štete u što kraćem roku", izjavila je Sonja Reljić iz Dunav osiguranja. Prema anketi Tanjuga, građani Beograda mahom ne strahuju od provala i, kao meru bezbednosti, najčešće biraju sigurnosna vrata, alarme ili ostavljanje ključa stana komšijama.

(Telegraf.rs)

Video: Obijena i opljačkana još jedna srpska kuća na Kosmetu: U trenutku provale nije bilo nikog unutra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA