≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkrivamo zašto se danima trese tlo Srbije: Profesor naveo glavnog "krivca" i na šta treba obratiti pažnju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za zemljotrese koji su jutros i prethodnih dana tresli Srbiju profesor je objasnio da postoji različito mišljenje geologa, ali da se ipak može smatrati da je to bilo "grubo" smirivanje zemlje

  • 5
Profesor Dragan Milovanović Foto: Youtube/Novo jutro, seismo.gov.rs

Rano jutros Srbiju je pogodio zemljotres u okolini Trstenika, tačnije epicentar je bio u Aleksandrovcu i bio je jačine 3,1 stepena po Rihteru. U poslednjih deset dana, takođe, i Kraljevo su pogodila dva zemljotresa, slične jačine, pa se kod građana javio izvestan strah od jačeg udara na ovom području, a profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Milovanović za Telegraf.rs kaže da, ipak, nema razloga za strah i paniku, iako se radi o područijima koja su podložna čestim potresima. 

- To je jedna stara, drevna zona još iz doba Jure kada je ovde bio okean Tetis i to su sada prostori duž kojih se najlakše oslobađa energija. Kreće od Kraljeva, Kopaonika, pa ide dole na Grčku, Tursku pa do Himalaja, a gore uzbrdo ide prema Bosni, Banjaluci i čak do Italije, da ne kažem do Zagreba - to je čuveni alpsko-himalajski pojas i prostor na kojem se potencijalno očekuju zemljotresi - rekao nam je profesor Milovanović.

Kako nam je profesor objasnio, glavni "krivac" za ove zemljotrese je Afrika čija se ploča u ovom trenutku ide ispod nas, povlači se i polako gurka i meškolji.

- Neki put se malo više rastrese ili "naljuti" i onda oslobodi više energije - zaključio je.

Milovanović je istakao da tragedija kakva je nedavno pogodila Tursku predstavlja isti geološki proces, ali da se ovde prema razmišljanjima koja su potkrepljena statističkim podacima ne očekuju intenzivniji zemljotresi. Istovremeno je podsetio i na ranije, jače zemljotrese koji su pogodili našu zemlju i region u Kraljevu, Mionici, Skoplju i Banjaluci i dodao da je malo verovatno da se oni ponove.

- Ovo je prema geološkim saznanjima jedan relikt nečega što je možda smirivanje ili naprezanje zemlje - što je mnogo manja mogućnost. Prema geologiji mi ovde ne očekujemo velike zemljotrese, lokalno može da se desi, ali nam preostaje samo da ćutimo i čekamo - kazao je.

Za zemljotrese koji su jutros i prethodnih dana tresli Srbiju profesor je rekao da postoji različito mišljenje geologa, ali da se ipak može smatrati da je to bilo "grubo" smirivanje zemlje. Određeni broj geologa, a među njima i profesor Dragan Milovanović očekuju čak i erupciju vulkana, jer se, kako je naveo za Telegraf.rs, vulkan Stromboli malo uzburkao.

- To je isto jedan geološki fenomen koji se javlja usled toga što se Afrika podvlači pod nas, a to nije samo jedna linija, već stotine kilometara gde se zemlja gužva i ide dole do omotača. Tu se zbog tog podvlačenja akumulira ogromna količina energije, koja se u jednom trenutku oslobodi i onda se manifestuje kao zemljotres. Međutim, ona može da se transformiše i da zbog velike dubine stena pretrpi i stopi se i onda duž tih velikih raseda magma izlazi kao lava na Etni, Stromboli itd. - objasnio nam je i dodao da se slična stvar desila i u Španiji, na Tenerifima, kao posledica istog fenomena.

Profesor je još jednom naglasio, da na našim prostorim jeste bilo jakih zemljotresa, pa i vulkana, ali da se to područje "zatvorilo" i da su to sada smo relikti koji su dosta ublaženi u odnosu na one koji su bili kod nas, a koji će se tek desiti u nekim drugim zemljama.

- Na ovom prostoru više se ne očekuju zemljotresi iznad 6 stepeni po Rihterovoj skali, možda lokalno, ali su jako malo šanse - zaključio je.

Za kraj Milovanović je poručio da iako ne postoji nikakav razlog za paniku, moramo biti veoma obazrivi i spremni na sve.

- Treba graditi dobre kuće, kao i tunele i puteve koji moraju biti stabilni, a prevashodno moramo da znamo da se ponašamo tokom zemljotresa. Još jednom nema razloga, a ni mesta panici - rekao nam je.

(Telegraf.rs)

Video: Upustva za vreme zemljotresa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 3. jul 2023 | 21:01

    Nisam primerio nista

  • Hexe.rs

    3. jul 2023 | 19:25

    Kako da se ne trese kada je zemlja ravna ploča a temelj labav,nagaziš sa jedne strane i pretežava pa malo podigne drugu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA