Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle pola veka rekonstruše se škola u Niškoj Banji: Pohađa je oko dve trećine svih osnovaca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik opštine Niška Banja Dušan Živković rekao je da je sanacija škole veoma važna za meštane Banje jer nju pohađa skoro 700 đaka

  • 0

Posle skoro pola veka počela je detaljna rekonstrukcija Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" u Gradskoj opštini Niška Banja.

Radovi će obuhvatiti zamenu krova, stolarije i obnovu fasade, a umesto kotlova na mazut biće ugrađeni kotlovi koji kao gorivo koriste pelet. Investicija je vredna nešto više od 53 miliona dinara za šta je veći deo sredstava obezbeđen na konkursu Ministarstva za rudarstvo i energetiku, a ostatak od 23,4 miliona dinara finansiraće se iz gradskog budžeta, saopšteno je iz Grada Niša.

Predsednik opštine Niška Banja Dušan Živković rekao je da je sanacija škole veoma važna za meštane Banje jer nju pohađa skoro 700 đaka.

Škola je izgrađena 1963. godine, prethodna rekonstrukcija bila je 1975. godine, i evo posle skoro pola veka imamo radove koji će kada budu završen deci i zaposlenima obezbediti mnogo bolje uslove za rad, biće manji računi za struju i grejanje jer će zgrada biti energetski efikasna, a zamenom kotlova zaštitićemo životnu sredinu i učiniti da vazduh u ovom lečilištu bude još bolji, rekao je Živković.

Direktor OŠ “Ivan Goran Кovačić” Darko Milojković zahvalio je Gradu što je prepoznao koliko je škola važna meštanima jer nju pohađa oko dve trećine svih osnovaca Banje i naveo da uskoro kreću i radovi na objektu u Prvoj Kutini gde je smešteno istureno odeljenje ove škole.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski poručila je da je Niška Banja jedna od gradskih opština u koju se najviše ulaže kako bi se tom lečilištu obezbedilo mesto na turističkoj mapi Srbije koje mu pripada. Država nam je pomogla što se tiče vaučera, imamo i direktan izlaz sa Кoridora 10, a na svima nama u lokalnoj samoupravi je da turističke sadržaje upotpunimo i zato investiramo u kapitalnu investiciju kakva je akva park, kazala je gradonačelnica Niša.

Ona je navela da i sela u toj opštini treba da imaju uređenu putnu i komunalnu infrastrukturu. Rekonstruisali smo put od Ostrovice do Ravnog Dola, zatim centralnu ulicu Lazara Hilandarskog u Sićevu, Dom kulture u Lazarevom selu, završavamo biciklističku stazu do Banje, a uskoro počinjemo sređivanje ulica u naselju Nikola Tesla, koje takođe pripada GO Niška Banja, rekla je Sotirovski.

Gradonačelnica je pozvala sve vlasnike vila u Banji, odnosno one koji u njima žive, da se prijave na konkurs za sređivanje fasada koji je raspisala Кancelarija za lokalni ekonomski razvoj, a kojim je predviđeno da grad radove finansira sa jednom trećinom novca dok skupštine stanara obezbeđuju dve trećine para.

Sotirovski je sa saradnicima obišla centar Niške Banje i navela da, iako je dosta toga urađeno kad se izađe na teren vidi se da ima još posla, ima još ulica koje treba rekonstruisati, park u Banji trebalo bi da izgleda uređenije sa više zelenila i cveća, i ne bi trebalo da se dešava da ne radi fontana koja je jedan od simbola Banje i to u jeku turističke sezone.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA