Vreme čitanja: oko 1 min.

Saznajemo: Menja se Zakon o dobrobiti životinja, promene se odnose i na vlasnike ljubimaca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Postojeći Zakon o dobrobiti životinja usvojen je još 2009. godine

  • 25
Psi lutalice, čopor pasa lutalica Foto: Shutterstock

Srbija će uskoro dobiti nov Zakona o dobrobiti životinja, jer kako Telegraf.rs saznaje, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede planira izmene i dopune postojećeg, koji je još 2009. godine.

U vezi sa ovim, Radna grupa je već počela sa radom.   

Kako saznajemo u Upravi za veterinu, izmene zakona se prvenstveno odnose na dobrobit životinja tokom klanja, prevoza kao i dobrobit životinja koje se koriste u naučne svrhe.

- Pripremaju se izmene i dopune u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, koje se odnose na dobrobit životinja na farmama, dobrobit životinja u vreme klanja, dobrobit životinja tokom prevoza, dobrobit životinja koje se koriste u naučne svrhe, dobrobit životinja u zoološkim vrtovima i mini zoološkim vrtovima, dobrobit napuštenih životinja i slično - navode za Telegraf.rs u Upravi za veterinu.

Objašnjavaju da, kako Republika Srbija ima status zemlje kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, da je neophodno da svoje zakonodavstvo izmeni do potpune transpozicije evropskog zakonodavstva.

U Upravi za veterinu podsećaju i da je Zakonom propisano šta su kućni ljubimci, kao i način držanja kućnih ljubimaca, a da će sada akcenat biti na odgovornom vlasništvu.

Dodaju i da su Udruženja za zaštitu životinja uključena u proces izmena i dopuna zakona u delu njihove angažovanosti, a koja se odnosi na napuštene životinje.

- Radna grupa je tek počela sa radom i kao i uvek nadamo se dobroj saradnji - kažu u Upravi za veterinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    5. jul 2023 | 20:19

    Samo sklonite agresivne dzukele sa ulica za pocetak i uvedite porez na opasne rase pasa.

  • Jasna

    5. jul 2023 | 20:52

    Ja imam cetiri psa u dvoristu, ali sam za to da se strogo proveravaju oni koji hoce da uzmu kucnog ljubimca, konkretno psa ili macku jer kada im dosade zavrse na ulici. Nisu zivotinje krive, nego ljudi... nije za svakoga pas.

  • SrbIN

    5. jul 2023 | 20:16

    Uvedite porez na držanje pasa u gradskim sredinama!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA