Vreme čitanja: oko 3 min.

Useljeno 14 porodica u socijalne stanove u Ljuboviji uz podršku Evropske unije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Korisnici projekta ne dobijaju samo krov nad glavom, nego su i kroz ceo projekat uključeni u aktivnosti socijalne inkluzije

  • 0
Ljubovija Foto: TANJUG/ UNOPS/ SANJA KNEŽEVIĆ

Zahvaljujući podršci Evropske unije, danas je 14 porodica useljeno u novoizgrađene objekte za socijalno stanovanje u Ljuboviji, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Navodi se da su putem programa "Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji" (EU SHAI) obezbeđeni kompletno namešteni i opremljeni stanovi za porodice koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama iz Ljubovije, piše Tanjug.

Ključeve novih stanova uručili su predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović, programski menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Gerhard Zalcer, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slavica Jelača, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić i menadžerka programa "Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji" i predstavnica UNOPS-a Dragana Milošević.

Događaj je otvorio predsednik Opštine Ljubovija, kada se zahvalio partnerima na saradnji i finansijskoj podršci, koji su omogućili realizaciju projekta Evropskoj uniji i UNOPS-u, EU SHAI programu.

"Drago mi je što sam u razgovoru sa učesnicima u današnjem događaju čuo mnogo pohvala upućenih opštini Ljubovija, a posebno mojim saradnicima koji su posvećeno radili na tome da se ovaj projekat sprovede", naveo je Jovanović.

Kao ilustraciju toga koliko je značajnasaradnja sa EU, UNOPS-om i nadležnim ministrastvima, predsednik Opštine je istakao da je vrednost dva projekta, koja se u Ljuboviji sprovode kroz EU SHAI program, blizu milion evra, što je otprilike petina ukupnog godišnjeg budžeta opštine.

"Korisnici projekta ne dobijaju samo krov nad glavom, nego su i kroz ceo projekat uključeni u aktivnosti socijalne inkluzije, koje će im pomoći da se uključe u sredinu u kojoj žive i razviju svoje biznise", naglasio je predsednik Opštine Ljubovija.

On je istakao da su korisnici prošli kroz razne obuke, bili uključeni u rad javnih preduzeća i dobili opremu i materijale za obavljanje sopstvene delatnosti.

"Pružili smo im oruđe da mogu da rade i zarade za sebe", rekao je Jovanović.

Ministar Žigmanov je čestitao Opštini Ljubovija na uspešnoj realizaciji projekta socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije.

"Na ovaj način je potvrđena politika Republike Srbije, da smo mi socijalno osetljiva država kada je u pitanju pravednost i stvaranje uslova za ravnopravni život svih građana i da je jednakost u uslovima stanovanja jedna od mera u celovitoj integraciji građana, koji pripadaju osetljivim grupama", naglasio je Žigmanov.

Ministar se zahvalio i Evropskoj uniji i istakao da građani Srbije doživljavaju Evropsku uniju kao svoju partnersku zajednicu.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Gerhard Zalcer, istakao je da je EU za program "Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj iknluziji" izdvojila 27 miliona evra, i da je on osmišljen da poboljša sprovođenje socijalnih politika u Srbiji.

Zalcer je podelio svoje zadovoljstvo prilikom da prisustvuje useljenju 14 porodica u nove, potpuno nameštene i opremljene stanove, jer je to, prema njegovim rečima, podrška Evropske unije na delu.

"Posebno bih da se zahvalim timu koji posvećeno sprovodi projekat, jer sinergija između Opštine Ljubovija i njenih partnerskih organizacija omogućava postizanje važnih rezultata za osetive grupe u Ljuboviji", zaključio je Zalcer.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanjaSlavica Jelača zahvalila se donatoru i UNOPS-u na podršci u realizaciji EU SHAI programa.

"Korisnicima želim lep život u novim domovima i sa osnaženim iskustvima i znanjima koje su u toku ovog projekta stekli. Opština Ljubovija je odličan primer u realizaciji ovakvim projekata, koji bi ostale opštine trebalo da slede", istakla je Jelača.

Opština Ljubovija je specifična po tome što se u njoj sprovode dva projekta koja su deo pomenutog EU programa.

Jedan od njih je upravo projekat u okviru kog su izgrađeni stanovi u koje se korisnici danas useljavaju, a drugi pripada grupi infrastrukturnih projekata manjeg obima, fokusiranih na unapređenje komunalne i socijalne infrastrukture u podstandardnim naseljima.

Ukupna donacija Evropske unije za ova dva projekta u Ljuboviji je oko 846.000 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA