Vreme čitanja: oko 1 min.

Po definiciji torture, to je ono što doživljavaju Srbi na KiM: Šta je sa ljudskim pravima na Kosovu?

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nanosi im se fizička bol, nanose im se fizičke i psihičke patnje i to je sve ono što se ne sme ni po jednoj deklaraciji i konvenciji sprovoditi na bilo kom ljudskom biću"

  • 0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da vlasti u Prištini sprovode tiho etničko čišćenje Srba na Kosovu i Metohiji. Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da je situacija na Kosovu i Metohiji loša i dodao da je to najblaži izraz koji može da upotrebi.

"Nad Srbima na Kosovu i Metohiji sprovodi se tortura, po svim definicijama torture iz člana 1. Konvencije protiv torture, surovih, neljudskih i ponižavajućih postupaka i kazni. To je bukvalno sprovođenje torture po definiciji. Nanosi im se fizička bol, nanose im se fizičke i psihičke patnje i to je sve ono što se ne sme ni po jednoj deklaraciji i konvenciji sprovoditi na bilo kom ljudskom biću", rekao je Pašalić za RTS.

Istakao je i da su Srbima uskraćene i razne slobode koje su garantovane brojnim deklaracijama i konvencijama, pa i prava iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je da, prema Rezoluciji 1244, ministarstvo na čijem je čelu nema nikakve ingerencije na Kosovu i Metohiji i da su ljudska i manjinska prava u nadležnosti UNMIK-a.

"Ono što mi možemo konstatovati jeste da su ti privremeni organi formalno prihvatili sve međunarodne standarde, ali da u primeni istih postoje veliki problemi, da se oni ne primenjuju linearno, spram svih subjekata i da su žrtve tih selektivnih primena građani srpske nacionalnosti i drugih nealbanskih zajednica", rekao je Žigmanov.

Ministar je o ovome govorio i u Ujedinjenim nacijama, na sednici Saveta za ljudska prava. Istakao je da su jasno i nedvosmisleno ukazali na probleme sa kojima se suočavaju i da je primena više nego problematična.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA