Vreme čitanja: oko 2 min.

Opasan trend na ulicama: Decu voze na motoru, kaciga za njih ne postoji, a ona za odrasle može da ih ubije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vožnja dece do 12 godina na motoru je zabranjena, to je najnebezbednije mesto na koje roditelj može da sedne dete, upozorava za Telegraf.rs dr Vladimir Jevtić, predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista

  • 13
Dete na motoru Foto: Shutterstock

Lepo vreme izmamilo je, kao i uvek,  motoriste na ulice, koji su u saobraćaju i te kako ugrožena kategorija, a ono što je još veći problem - sve češće se viđaju oni koji na dvotočkašima prevoze decu.

Ovaj opasan trend neretko se koristi, kako za Telegraf.rs objašnjava dr Vladimir Jevtić, predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista, na kratkim relacijama koje su još opasnije.

Dr Jevtić za Telegraf.rs podseća da je vožnja dece do 12 godina na motorima zabranjena, a ističe i činjenicu da ne postoji kaciga za dete, a da ona za odrasle može biti "veća dara nego mera".

- Zakonsko ograničenje je 12 godina za dete na motoru. To je najnebezbednije mesto na kojem dete može da bude. Jer, ako se desi iznenadna opasna situacija, dete apsolutno nema nikakvu kontrolu. Ni vozač, a kamoli dete - kaže dr Jevtić i objašnjava:

- Tada dete, recimo, pri usporenju od 50 kilometara na čas, može da ima između 500 kilograma i jedne tone prilikom naglih udara i usporenja. U tom slučaju dolazi do rascepa unutrašnjih organa, a rizika da smrtno strada je enormno visok.

Prema njegovim rečima, motoristi decu najčešće voze na kratkim relacijama, koje su, kako ističe, posebno opasne.

-  Ludi sve misle kratko do škole... A, rizik na tim kratktim distancama je najveći. Poneki put je i pet puta veći na tim kratkim distancama od par kilometara. Druga stvar je nedostatak opreme. Ta deca sigurno nemaju opremu, a pri padu sa motocikla uvek su politraumatske povrede - napominje Jevtić.

Ističe jako važnu stvar, a to je da ne postoji kaciga za dečju glavu.

- Jer, vrat deteta nije formiran da može da drži kacigu prilikom jakih usporenja, a kaciga za odrasle apsolutno ne znači ništa. Zato apelujemo na motoriste da je to ekstremno rizična stvar. Roditelji kažu da vole decu, pa ga stave na najnebezbednije mesto. ne treba zaboraviti i na činjenicu da  deca gledaju takvo ponašanje roditelja, pa i oni sutradan rade isto - upozorava dr Jevtić.

Kazne za ovako ponašanje su, ocenjuje minimalne.

- Kazna je od 15.000 do 30.000 dinara, najmanje 3 meseca zabrane upravljanja motornim vozilom i 6 kaznenih poena - navodi naš sagovornik i još jednom apeluje na sve da ovo ne rade.

(Telegraf.rs)

Video: Umor je jedan od najuticajnijih faktora kada su saobraćajne nesreće u pitanju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Flying Squirrel

    7. jul 2023 | 19:36

    to su isti oni koji se ne vezuju pojas u automobilu kad sede na zadnjem sedištu

  • dok recimo

    7. jul 2023 | 19:35

    u americi kacigu moraš da imaš i kad viziš bicikl naravno motor pa i četvorotočkaš (terenac)

  • Tea

    7. jul 2023 | 18:54

    Mislim da je novcana kazna mala,kad ih jednom dobro rebnes drugi put ce razmisliti da li ce opet voziti dete i ugroziti mu zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA