Vreme čitanja: oko 3 min.

Pred nama najtopliji deo leta, sledeće sedmice i do 40°C: Ovi dani biće najvreliji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vikend pred nama doneće nam konačno vreme bez padavina

  • 5
Vremenska prognoza, leto, sahara, vrućina Foto: Shutterstock

Nakon dužeg perioda veoma promenljivog i nestabilnog vremena sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, ali i sa jakim nepogodama, gradom, pa i poplavama i bujicama, konačno sledi stabilizacija vremena.

toplotni ta.

U subotu će biti sunčano i toplo. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C, u Beogradu do 29°C.

Tokom dana ponegde se očekuje umerena oblačnost.

Drugog dana vikenda biće sunčano i još toplije. Nedelja će imati i najsvežije jutro u ovom periodu, a u dolinama i kotlinama očekuje se i magla. Jutarnja temperatura od 10 do 16°C.

Tokom dana još toplije u odnosu na prvi dan vikenda i maksimalna temperatura biće od 29 do 33°C, u Beogradu do 31°C.

Inače, tokom vikneda će duvati umeren do pojačan severozapadni vetar, u Pomoravlju i na istoku Srbije povremeno i jak.

Tokom cele sledeće sedmice očekuje nas vreo toplotni talas, drugi ovog leta, a prvi u julu.

Vrela vazdušna masa poreklom sa severa Afrike, stići će u sklopu termičkog visionskog grebena sa jugozapada i preko Mediterana i do našeg područja. Inače, jezgro ove vrele vazdušne mase ovih dana nalazi se nad Alžirom i temperature dostižu 50°C.

Već u ponedeljak biće veoma toplo. Očekuje se sunčano, a nakon nešto ugodnijeg jutra, maksimalna temperatura tokom dana biće od 30 do 35°C, u Beogradu do 34°C.

Još toplije biće u utorak, a u Beogradu i u Vojvodini se očekuju i tropske noći, jer se minimalna temperaura neće spuštati ispod 20°C.

Najvrelije biće u sredu, a maksimalna temperatura biće od 35 do 39°C, u Beogradu do 37°C.

Prema trenutnim prognozama, u noći ka četvrtku sa područja Apla preko Panonske nizije premeštao bi se oslabljeni hladni front i on bi pre svega Vojovodini izolovano mogao da donese snažne grmljavinske oluje i lokalne pljuskove, a posebna opasnost od oluja bila bi i zbog veoma zagrejane podlogo i atmosfere.

U četvrtak bi nad Srbijom uz severozapadni vetar došlo tek do neznatnog osveženja, na severu Srbije za 5 do 8 stepeni, dok bi na jugu i istoku ostalo vrelo, uz temperature i do 37°C. Bilo bi sunčano, samo na severu ujutro uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, uglavnom u delovima Vojvodine. Maksimalna temperatura od 30°C u Vojvodini do 37°C na jugu i istoku Srbije.

U petak i za vikend ponovo bi bilo vrelo, uz temperature od 35°C u Vojvodini do 40°C na istoku i jugoistoku Srbije.

Pred sam kraj sedmice, odnosno drugog dana vikenda oslabljeni hladni front ponovo bi doneo manji pad temperature i one bi bile od 30 do 34°C, na jugu i istoku i dalje vrelo, do 38°C.

Nakon 17. jula širom Srbije bilo bi malo ugodnije i ne tako vrelo, ali i dalje toplo, uz temperature od 30 do 35°C.

Prema trenutnim prognozama najmanje do 20. jula se ne očekuje značajnije zahlađenje, niti značajnije padavine, tako da je pred nama najsušniji i najvreliji deo leta.

Sledeće sedmice očekuju se i tople i neugodne noći, u mnogim predelima i tropske, jer se ni minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C, a u Beogradu i u delovima Vojvodine ni ispod 24-25°C. Najugodnije noći očekuju se na jugu i na zapadu Srbije i u kotlinama, uz temperature oko 15°C.

Narednih desetak dana  očekuju se i veoma visoke vrednosti UV zračenja, pa se preporučuje adekvatna zaštita, naročito u perioodu od 10 do 16 časova kada ne treba duže od 10 minuta da se izlaže suncu bez zaštite.

Zbog vrlo visokih temperatura treba se štiti i od toplotnog udara, ali i sunčanice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    7. jul 2023 | 22:43

    Znaci ako napisu 40+ realno u gradu na ulici 47

  • neko iz mase

    7. jul 2023 | 23:48

    Drzavo uvodi inzvaredno stanje, svi cemo da pogorimo…

  • Seka Pariz

    7. jul 2023 | 22:51

    Konačno da stigne lepo vreme i u Levač🙏 Ubuđasmo se od vlage, a i voda nam do juče nije bila ni za kupanje, a kamoli za piće.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA