≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Imaću samo 17 godina..." Esej dečaka iz Ribnikara kida dušu, sanjao velike snove, prekinuo ih metak u srce

Vreme čitanja: oko 4 min.

Esej je pisan na temu "Novi početak", a mališan je osvojio visoko drugo mesto na takmičenju. Otac je uz srceparajući opis preneo sve reči njegovog sina

  • 4
Andrija Čikić ubijen u Ribnikaru Foto: Provatna arhiva M. Č.

Otac nastradalog dečaka, koji je 3. maja izgubio život kada je njega i još 8 njegovih drugara i radnika obezbeđenja brutalno ubio K.K. (13), objavio je dva meseca nakon tragedije nagrađeni esej svog nastradlog sina koji lomi srca. 

Dečak je, neslutivši da će ga usred škole ubiti drug iz odeljenja, sanjao velike snove, a čitajući esej stvara se utisak da ga je pisala mnogo zrelija osoba, a na trinaestogodišnjak.

Inače A.Č. bio je jedan od najtalentovanijih učenika Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", nastavnici su mu predsviđali briljantnu karijeru, a uporedo je išao i u srednju muzičku školu, jer je bio maestralan na violini. 

Esej je pisan na temu "Novi početak", a mališan je osvojio visoko drugo mesto na takmičenju. Otac je uz srceparajući opis preneo sve reči njegovog sina:

- U ovoj našoj tragediji i bolu koji nikada neće proći imamo potrebu da sa vama podelimo nešto lepo, a ipak toliko bolno da nam već slomljena srca dodatno cepa.Želimo da sa vam pokažemo takmičarski rad našeg A.Č. 7/2 kojim je na ovogodišnjem takmičenju ESSAY 2022. u organizaciji KU BOŽIDARAC osvojio drugo mesto. Esej je pisan na temu “NOVI POČETAK“ zadatu od strane organizatora. Tema je lepa, izazovna. Nažalost, taj san, jedan novi početak nije imao prilike ni da pokuša da ostvari jer mu je život oduzet pucnjem iz pištolja i pogotkom u srce, pucnjem iz pištolja iz ruke vršnjaka iz odeljenja kome niko iz tog razreda nikada nije učinio ništa nažao - napisao je dečakov otac.

"Svi imamo neke nove početke"

U uvodnom delu eseja dečak je rečenice sastavljao sa puno žara i spremnošću da krupnim i ponosim koracima zagazi u život i ostvari sve svoje snove.

- Svi imamo neke nove početke. Nekima novi počeci pedstavlju prepreku u životu dok su za neke novi počeci novi izazovi, uzbudljive avanture, životni cilj... To može biti polazak u školu, preseljenje ali i neka nova simpatija. Za mene novi početak predstvlja moje buduće školovanje u inostranstvu. U muzičku školu sam krenuo sa šest godina. Sada imam trinaest i idem u sedmi razred osnovne i prvi razred srednje muzičke škole. Naporno je, moram priznati, ali ako volite ono što radite ništa nije teško. Tokom dosadašnjeg muzičkog školovanja osvojio sam brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Moji profesori smatraju da sam veoma talentovan i savetuju mi nastavak školovanja van Srbije na nekoj od prestižnih akademija. Obrazovanje u inostarnstvu za mene predstavlja jedan veliki izazov na koji ću, nadam se, moći da odgovorim uz podršku mojih rodtielja, prijatelja i profesora. Odlaskom u inostranstvo moraću da se prilagodim novom okruženju: drugačijem načinu rada, drugačijoj kulturi, visokim zahtevima akademije... Možda ću morati da učim nove jezike i budem spreman na situacije u kojima ću oslonac imati samo u sebi. Moraću da vodim računa i o svakodnevnom životu, a imaću samo 17 godina. Ipak verujem da ću biti spreman.

"Ja sanjam velike snove "

- Odlaskom iz Srbije imaću prilike i da obiđem neke znamenitosti drugih zemalja, doživim nešto nezaboravno, razvijem nova prijateljstva. Na akademiji ću upoznati i druge talentovane muzičare sa kojima ću zajedno moći da sviram. Ko zna, možda i napravimo naš mali orkestar koji će zasvirati kompozicije Mocarta, Štrausa, Mahlera na nekoj ogromnoj sceni. Nadam se da ću imati prilike da upoznam i neke svetske poznate pijaniste kao što su Lang Lang, Ivo Pogorelić, Jevgenij Kisin,... Možda će mi se ukazatu i šansa da budem student masterklasa prestižnih profesora. Medjutim, prestižne akademije, poput Džulijarda u Americi, Kraljevske muzičke akademije u Velikoj Britajiji ili Moskovkog konzervatorijuma, zahtevaju velika novčana ulaganja te se ja nadam da ću biti dovoljno dobar da zaslužim stipendiju za školovanje na nekom ovakvom univerzitetu. Ja sanjam velike snove i nadam se da ću ih jednog dana ostvariti. Odlazak u inostranstvo je samo deo mojih snova, samo još jedan novi početak. Možda sada mislite da sam samo zanesenjak i da su moji snovi nedostižni ali ja verujem da uz talenat i rad nemoguće ne postoji.

Podsetimo, snove ovog talentovanog mališana, kao i još osmoro dece i radnika obezbeđenja ugasio je njihov drug iz odeljenja K.K. (13) kada je izvršio masakr u školi, koji je do detalja planirao punih mesec dana. Nakon stravičnog zločina, dečak je lišen slobode i trenutno se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu. Do sada nije pokazivao ni trunku kajanja zbog svega što je učinio.

(Telegraf.rs )

Video: Počeli radovi na rekonstrukciji dela enterijera OŠ "Vladislav Ribnikar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    10. jul 2023 | 10:51

    Ovo kida dušu. 💔😥🙏

  • Maja

    10. jul 2023 | 10:43

    ♥️🙏🌹

  • Petar

    10. jul 2023 | 11:39

    Roditelji forsiraju decu. Samo tako vidim ovu celu pricu. Bitan je osecaj a ne uspeh. Decije emocije su potpuno smetnute na stranu od fancy roditelja koji misle da samo uspeh donosi srecu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA