≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojka prošla horor zbog ujeda bube koja hara Srbijom: Nisam mogla da gazim, dali mi antibiotik

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crvenilo se nije povlačilo danima, a bolovi su se pojačavali

  • 12
ujed Buba klintonka, Ujed klintonka insekt Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Povećan broj buba klintonki, čiji je ubod zlokobniji od tipičnog uboda insekta, primetili su građani Beograda. Tim povodom oglasili su se i stručnjaci, ističući da ove bube pored histamina u svojoj pljuvački imaju komponente koje mogu da izazovu sistemsku reakciju: otok, crvenilo, temperaturu, pa i gušenje.

Bez dva poslednja, ali sa bolom u kosti, pri gaženju, kao i sa spomenutim crvenilom i otokom, javila nam se i jedna čitateljka iz centralne Srbije.

Kako nam je kazala, ubod se desio krajem marta u onim toplim danima sa po 20+ stepeni. U tom času nije ni slutila da će morati da se leči.

"Bila sam napolju. Bilo je mnogo buba, zujale su mi oko lica. Osetila sam peckanje po nozi, koje nikako da prestane. Rukom sam umirila bol i ugledala crvenu tačkicu kad sam zavrnula nogavicu", prepričava šta se desilo.

Oko crvene tačkice postepeno se pojavljivao crveni krug. Ipak, nije bilo otoka.

"Našla sam u kući gentamicin, pa sam ga stavila pred spavanje. Mazala sam i pantenol i gel za hlađenje ujeda. Manje-više, probala sam sve što sam našla", navodi dodajući da je kasnije razmišljala o tome kako ni sa jednom mašću nije bila dovoljno uporna, te da je to možda bio razlog tome što je rana sporo prolazila.

Ipak, ni rana nije bila "prava". Nije bilo krvi niti se osećalo peckanje dezinfekcije, kaže.

Zbog ujeda završila u Domu zdravlja

"Svaki dan je bilo pomalo gore. To se desilo u četvrtak, u subotu jutro nisam mogla da zgazim na nogu. Jedva sam otišla na posao. U nedelju nije bilo nimalo bolje. U povratku sam otišla kod lekara", navodi dodajući da se krug oko mesta ujeda širio i da se crvenilo pojačavalo.


Doktorka opšte prakse rekla joj je da misli kako ju je ujela buba klintonka i prepisala joj antibiotik. Trebalo je da pije palitreks i da kožu maže gentamicinom.

"Nisam ni znala šta je klintonka. Mislila sam da me je ujela zolja", kaže navodeći da lek ipak nije počela da pije.

"Pitala sam doktorku može li da se desi neka komplikacija, da se desi neki veći problem s nogom. 'Ne znam', rekla je. Da je to čega se ja bojim stvarno moguće, upozorila bi me sama, mislila sam. Odlučila sam da ne pijem ništa dok ne odem na sistematski pregled zakazan za utorak. Nisam htela da mi lekovi utiču na nalaze krvi i urina", objašnjava.

Na privatnoj klinici sačekalo ju je još jedno iznenađenje.

"I ja mislim da je klintonka, ali bolje što niste počeli terapiju. Ne bi ništa pomoglo. Treba Vam jak lokalni tretman", rekla joj je doktorka dermatolog, prepisavši kortikosteroid.

Sedam dana, dvaput dnevno, ni slučajno duže. Ovoga puta poslušala je lekarski savet.

"Uradila sam kako je rekla. Ubrzo je počelo da svrbi, bilo je nesnosno. Tad je već bilo i  krvi i otvorene rane koju sam sama napravila. Crvenilo je stajalo do pre neki dan, dok nisam počela da se sunčam. I sada mi je koža malo tamnija na tom mestu", kaže sagovornica navodeći da je se mesto uboda jasno videlo puna tri meseca.

(Telegraf.rs)

Video: Policajca iz zasede zaskočio skakavac: Gromada od straha izvela potez Brus Lija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    12. jul 2023 | 20:22

    Vise puta me je ujedala klintonka i moje iskustvo nikome nebi pozelela. Ogroman otok, upala tkiva, alergijska reakcija... ma koliko se trudila, svaki put je proslo tek nakon dva do tri urbazona i antibiotika. Zbog nje sam dobila fobiju od ujeda bilo kog insekta.

  • Džoni

    12. jul 2023 | 21:12

    Ne znam šta me izujedalo,ali krajem juna ceo donji deo ka zglobovima išaran sa prvo tačkicama,posle krenulo da crveni,nije bolelo,ali je na momente svrbelo,javili se pečati...za nedelju i par dana preko prošlo,mazao flogocid...šta je bilo,pitaj boga...sada su i insekti prskani i ko zna šta sve prenose i čime su napunjeni...

  • Aca LJotic

    12. jul 2023 | 21:20

    Ko zna kakvi su to insekti ko zna sta se sve to pojavilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA