Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka Irena Vujović: Od nove grejne sezone čistiji vazduh za osnovce u Požegi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas Osnovnu školu "Petar Leković" u Požegi, u kojoj je zamenjen kotao na ugalj kotlom na gas, za šta je Opština Požega prošle godine dobila sredstva na konkursu Ministarstva za zamenu kotlova u javnim ustanovama

  • 0
Foto: Jovana Rošul

Ukupna vrednost investicije je 6,2 miliona dinara.

-Kotlovi su zamenjeni u manjem objektu škole, u kojem nastavu pohađa više od 350 najmlađih, đaci od prvog do četvrtog razreda. Drago mi je što je sve spremno za novu školsku godinu i grejnu sezonu, i što će mališani imati bolje grejanje, ali i značajno bolji kvalitet vazduha. Pored zamene kotlova u javnim ustanovama, Ministarstvo već tri godine zaredom dodeljuje sredstva i za zamenu individualnih ložišta a upravo na tom konkursu, ove godine, za Opštinu Požega opredeljeno je 7,9 miliona dinara. Sve to zajedno, uticaće na manje aerozagađenje u Požegi, jer je poznato da su mazut, lož ulje i ugalj najveći zagađivači vazduha tokom grejne sezone - rekla je ministarka Vujović.

Foto: Jovana Rošul

Ona je istakla da je Ministarstvu i Vladi Republike Srbije jedan od prioriteta što bolji kvalitet vazduha, za šta se poslednjih godina izdvajaju značajna sredstva.

-Ministarstvo zaštite životne sredine svake godine povećava iznos sredstava za te potrebe, tako da je ove godine za Konkurs za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama opredeljeno 220 miliona dinara, a za zamenu individualnih ložišta 170 miliona dinara. Podsetiću i da je Vlada Republike Srbije u maju ove godine donela Zaključak kojim se svim državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama preporučuje da u roku od dve godine ugase kotlarnice koje koriste ugalj, mazut i lož ulje i pređu na ekološki prihvatljivije energente, odnosno da se priključe na sistem daljinskog grejanja ili gasovod - rekla je ministarka Vujović.

Foto: Jovana Rošul

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA