Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ako je tu danju na 40 stepeni, onda mu nije dobro": Slepog miša pronašli na fasadi zgrade

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slepi miševi koriste položaj Sunca da se vrate u "rodnu pećinu"

  • 1
Slepi miš Foto: Shutterstock

Jedan slepi miš uslikan je kako se "drži" za fasadu zgrade usred dana. Ako znamo da slepi miševi žive u pećinama, gde je mračno i vlažno, onda mu sigurno sunce i ovolika vrelina ne prija.

Iako ovi sisari niti su slepi niti miševi, to ovom zalutalom ne pomaže. Ne žive oni samo u pećinama, već i u šupljem drveću i zgradama, koristeći pukotine na njima. Primera radi, na Novom Beogradu ih ima mnogo jer su zgrade tamo pogodne za pravljenje legla.

Osim što nas slepi miševi brane od dosadnih komaraca, izuzetno su korisni za životnu sredinu.

Moguće je da je u pitanju mlađa jedinka, koju su roditelji ostavili u potrazi za hranom. Vrelina deluje pogubno po slepe miševe, može žive da ih sprži.

Istraživači iz Instituta "Maks Plank" proučavali su slepe miševe i tom prilikom otkrili da se oni oslanjaju na položaj sunca tokom zalaska i to im služi za navigaciju. Istraživači su slepe miševe oslobodili na oko 25 kilometara od njihove pećine. Pratili su ih uz pomoć malih radio transmitera. Svi do jednog su se vratili.

Kako su naveli istraživači, rezultat je bio zadivljujući s obzirom na to da slepi miševi "izranjaju" iz svojih pećina tek posle zalaska sunca.

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf u staništu slepih miševa: Ušli smo u Hadži-Prodanovu pećinu kod Ivanjice, evo kako izgleda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA