≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mladi iz Donje Trnave kraj Niša pokrenuli seoski časopis da bi "razmrdali i probudili selo"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od novca koji zarade prodajom časopisa radiće sledeće izdanje

  • 5
Meštani Foto: Biljana Ljubisavljević

Donju Trnavu kraj Niša deli sudbinu ostalih sela na jugu Srbije u kojima se broj stanovnika iz godine u godinu smanjuje, ali da bi u selu zadržali svoje drugove, rođake i komšije mladi Donjotrnavčani pokušavaju da na najrazličitije načine Trnavu učine zanimljivijim mestom za život.

Prošle godine obnovili su fudbalski teren i fudbalski klub "Sloga", a nedavno su pokrenuli seoske novine "Super Trnavac" i tako postali jedino selo na jugoistoku naše zemlje koje ima svoj sopstveni časopis.

Teodora Perić i Saša Stojiljković pokrenuli su časopis sa željom da, kako kažu, razmrdaju, pokrenu i probude selo.

- Mi se stvarno trudimo da ovde sami sebi stvorimo najbolje moguće uslove za život. Mislim da Godoa ne treba da čekamo, da svako treba da da najbolje od sebe kako bi njihovo društvo napredovalo. Trudimo se da stvorimo prostor gde će mladi želeti da ostanu - kazala je Tedora, studentkinja psihologije.

Prema njenim rečima "Super Trnavac" donosi donosi zanimljive intervjue sa aktivistima iz sela, priče i anegdote koje je retko ko imao priliku da čuje, ali i priče ljudi koji su otišli iz sela.

- Ideju o pokretanju časopisa imali smo još pre par godina, ali smo imali u selu jedan period kada nismo bili baš aktivni. Ove godine su se priče nadovezale jedna na drugu i shvatili smo da imamo puno toga da kažemo o meštanima iz našeg, ali i okolnih sela. Shvatili smo da je sada idealan trenutak da pokrenemo "Super Trnavac" i uradili smo prvi broj - istakla je Teodora.

Ona je kazala da se "Super Trnavac" odlično prodaje u selu, a najbolje tokom utakmica na seoskom fudbalskom turniru.

- Od novca koji zaradimo prodajom časopisa radićemo sledeće izdanje. Zapravo smo tek sada kada smo pripremali prvi broj shvatili kolika je cena štampe. Prvi broj smo uradili uz novčanu pomoć knjigovodstvene agencije iz sela, ali se nadamo da ćemo uspeti da stvorimo održivost časopisa kako bi izlazio što češće i u što većem broju primeraka. Imamo internet izdanje koje se takođe dobro prodaje - rekla je Tedora i dodala da "Super Trnavac" košta 350 dinara.

Zbog pokretanja časopisa, Teodori i Saši stižu pohvale sa svih strana, a posebno od samih meštana Donje Trnave.

Verica Tončev, računovođa u penziji iz Donje Trnave koju su žitelji zbog njenog aktivizma već dva puta proglašavali za "Super Trnavku", istakla je da je odlično što su deca shvatila da neće niko ništa da im donese, da moraju sami da se pokrenu i urade nešto za svoje mesto.

- Ne možete da očekujete da vam sve uradi neko odozgo. Čak i da vam neko odozgo pomogne pokretač morate da budete vi koji živite na nekom području. Kad god možete treba da izvodjite vreme da nešto korisno u društvu uradite, jer je to podjedanko bitno kao i posao koji završavate kod kuće - naglasila je Tončev.

Ona će, dodala je, pomagati mladima da nešto urade u selu sve dok može da se kreće i dok je pamet služi.

Mogućnost da aktivno učestvuju u izradi časopisa imaju svi Donjotrnavci, ali i njihove komšije iz susednih sela i to tako što će u "Super Trnavcu" kreirati sopstvene rubrike, kolumne, foto-reportaže i tekstove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    15. jul 2023 | 08:05

    Bravo mladosti Srpska, to je patriotizam. Svako dobro od ❤️

  • Sused

    15. jul 2023 | 07:23

    Trnava je selo možda i najlepše u celom niškom okrugu. Ravničarsko, sa velikim prostorom pored puta i na raskršćima. Nema skučenosti i nabacivanja. Deluje kao da je planski uređeno. Ja sam inače rođen u gradu i živeo sam u gradu do trideset treće godine. Sada živim van grada baš u pravcu Trnave. Da je sreće da se građani vrate svom selu. Grad ima svoje dobre strane ali u globalu je bolesna sredina.

  • cica

    15. jul 2023 | 11:04

    Prelepo selo, podseca na vojvodjanska sela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA