Vreme čitanja: oko 2 min.

Rođena prva beba začeta u subotičkom Centru za vantelesnu oplodnju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dete rođeno carskim rezom

  • 0
mama i beba porođaj koža na kožu Foto: Shutterstock

U Opštoj bolnici rođena je prva beba iz programa vantelesne oplodnje subotičkog Centra za reproduktivnu medicinu i VTO kojim rukovodi prim. dr Aleksandar Radulović.

Devojčica Nikolina, teška 3.240 grama i duga 47 cm rođena je carskim rezom koji je uradio prim. dr Aleksandar Radulović, priznati stručnjak u oblasti reproduktivne medicine i vantelesne oplodnje na čiju inicijativu je i otvoren Centar pri Opštoj bolnici.

"Majka i beba su dobro, a novorođenče je dobilo visoke ocene pri rođenju. Rođenje prve bebe iz postupka vantelesne oplodnje u našem Centru je istorijska stvar, a imaćemo još mnogo ovakvih porođaja", najavljuje dr Radulović, piše Subotica.com.

Dodaje da je do sada urađeno 27 transfera.

"Od toga je evidentirano 12 trudnoća, što je visok procenat uspešnosti. Za sada je izvesno da će biti 6 porođaja, a tri su blizanačke trudnoće. Kada se sve sabere, to je veliki broj beba."

Čestitke timu subotičkog Centra za vantelesnu oplodnju stižu iz uprave Opšte bolnice.

"Danas je izuzetno radostan dan u Opštoj bolnici, rodila se prva beba iz programa našeg Centra. Prve parove primili smo pre devet meseci i sada 'ubiramo plodove' tog rada. Čestitam roditeljima na rođenju deteta, a čestitke upućujem i dr Raduloviću koji se nalazi na čelu ovog Centra", kazao je dr Saša Dželebdžić, direktor Opšte bolnice.

"Najavljujem i nova ulaganja države i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo kom smo uputili zahtev za dodatnu opremu kako bismo još više osavremenili novootvoreni Centar za VTO."

Odnedavno pri našem Centru za vantelesnu oplodnju funkcioniše i republička komisija za VTO.

"Sada nam dolaze parovi iz cele Vojvodine na komisiju, a dolaze i preko drugih komisija zato što su čuli za za naš uspešan rad i prijavljuju se za program kod nas", navodi dr Radulović.

"Zahvaljujem se upravi bolnice, na čelu sa dr Dželebdžićem koji je zajedno sa mnom pokrenuo ovu veliku istorijsku priču, kao i gradskoj upravi i državi što su prepoznali problem niskog nataliteta i dobrom pronatalitetnom politikom izašli u susret brojnim parovima da se ostvare u ulozi roditelja."

Centar je otvoren u februaru 2020. godine, ranije su preneli mediji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA