Vreme čitanja: oko 3 min.

Bogdan je uz Nemanju naučio da smo, bez obzira na razlike, svi jednaki: Divna priča o podršci u školi u Raškoj

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uloga Interresorne komisije jeste da se kroz mere dete ne prilagodi sistemu obrazovanja, već da sistem prilagodi potrebama deteta

  • 0
Nemanja pohađa školu u Raškoj Foto: UNICEF

Opština Raška u saradnji sa UNICEF-om i Ministarstvom prosvete uključena je u projekat "Učimo svi zajedno" koji obezbeđuje različite vrste podrške deci sa smetnjama u razvoju kako bi redovno pohađala inkluzivno obrazovanje. U školu u Raškoj ide 320 đaka od kojih svake godine nastavu pohađa dvadesetak učenika sa smetnjama u razvoju među kojima je i Nemanja.

Nemanja je završio prvi razred srednje škole “Kraljica Jelena” u Raškoj. Odličan je učenik, voli da uči, posebno istoriju. Širokog osmeha priča o svojim vršnjacima koji su mu velika podrška. Nemanja ima smetnje u razvoju prouzrokovane dečjom cerebralnom paralizom.

"Svi mi pomažu kada mi nešto treba. Kada na primer nešto ne razumem, tu su da mi pomognu", kaže Nemanja.

Pomaže i on vršnjacima iz predmeta koje zna bolje od njih. Družeći se sa Nemanjom, Bogdan je naučio da smo, bez obzira na razlike, svi jednaki.

"Upoznali smo se još na početku školske godine i od tada smo ja i on najbolji drugari“, kaže Bogdan.

Nemanjina škola je uključena u projekat Učimo svi zajedno, koji sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF, uz podršku Delegacije EU u Srbiji. Projekat osnažuje školu, opštinu Raška i Interresornu komisiju, da Nemanji i drugoj deci sa smetnjama u razvoju obezbede različite vrste podrške kako bi redovno pohađali kvalitetno inkluzivno obrazovanje.

Od 320 đaka, koliko broji ova škola, svake godine nastavu pohađa 20ak učenika sa smetnjama u razvoju kojima je potrebna dodatna podrška.

Opština Raška je jedna od 20 lokalnih samouprava koje su aktivno uključene u projekat "Učimo svi zajedno".

Direktorka škole, Marija Trikoš, potvrđuje da su u školi "Kaljica Jelena" svi jednaki, svi imaju ista prava, isto su tretirani od strane svih zaposlenih.

"Posvećenost škole ovim učenicima je maksimalna, kako njima tako i njihovim vršnjacima. Obezbeđeni su svi neophodni uslovi za neometano izvođenje nastave, prilaz ulaza u školu je takođe prilagođen učenicima kojima je potrebna posebna podrška, takođe i uslovi unutar škole, uslovi za rad kao što su učionice, kabineti i toaleti“ objašnjava Marija.

Nemanja pohađa školu u Raškoj Foto: UNICEF

Srđan Vasiljević već deset godina radi u Opštini Raška na poslovima socijalne zaštite, i kao koordinator Interresorne komisije u opštini. On ističe da interresorna komisija u opštini ima ključnu ulogu u planiranju i sprovođenju podrške koju će detetu pružiti škola, ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, i jedinica lokalne samouprave.

"Uloga Interresorne komisije jeste da se kroz mere dete ne prilagodi sistemu obrazovanja, već da sistem prilagodi potrebama deteta. Nemanja danas koristi usluge ličnog pratioca, koristi usluge specijalizovanog kombi prevoza i Dnevnog centra za decu, mlade i odrasle sa invaliditetom gde ima usluge fizioterapeuta", kaže Srđan Vasiljević.

Danijela, Nemanjina mama, potvrđuje da su i ona i njen sin uvek imali razumevanje i pomoć u školi i u opštini. Znači joj što su program nastave prilagodili Nemanjinim potrebama.

"Vidim da je veseo, da je prihvaćen, kad dođe kući da kaže da se lepo proveo sa drugarima. To je vrlo bitno za mene kao za majku da ne zaostaje, da ne propušta, da je uvek tu uz decu, da ima podršku i asistenta i prevoza, đaka, drugara, profesora. Odličan je đak, sve uči redovno. Jednostavno sam zadovoljna kako se razvija sa njegovim problemima i potrebama", kaže Danijela.

Zahvaljujući redovnoj podršci kroz mesečne donacije, UNICEF nastavlja da sprovodi aktivnosti koje su usmerene na podršku postizanju pozitivnih ishoda u obrazovanju za svako dete.

I dok su učenici na školskom raspustu, oni, kako kažu, rade sa partnerima na podršci odgovoru na krizne i traumatske situacije koje su se desile početkom maja, ove školske godine.

Takođe, rade i na tome da svako dete bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, da deca školskog uzrasta dobiju kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, i da dobiju veštine i znanja koje će im omogućiti bržu zapošljivost nakon završetka školovanja.

"Sve je to moguće, zahvaljujući Vama i Vašoj redovnoj podršci. Zahvaljujemo Vam na posvećenosti i rešenosti da zajedno uradimo više za svako dete u Srbiji", poručuju iz UNICEF-a.

Preporučuju roditeljima da koriste i Roditeljski vodič kroz jako toplo leto u kojem mogu saznati više o klimatskim promenama, toplotnim talasima i njihovom uticaju na dečije zdravlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA