Vreme čitanja: oko 3 min.

Pokrajinska vlada obezbedila pomoć za opštine koje su pretrpele štetu tokom nevremena

Vreme čitanja: oko 3 min.

Među mestima koja će da dobiju pomoć nalaze se Novi Sad, Bačka Palanka, Sremska Mitrovica, Ruma i Šid

  • 2
pokrajinska vlada Foto: Pokrajinska vlada

Na današnjoj vanrednoj sednici Pokrajinske vlade i Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, doneta je odluka da se finansijski pomogne lokalnim samoupravama u Vojvodini, koje su, u dva naleta nevremena, pretrpele štetu.

- Prioritet je obnova škola i predškolskih ustanova, jer je početak školske godine blizu. Na teritoriji Vojvodine je stradalo 80 škola, od kojih je deset teško oštećeno i tu su potrebni ozbiljniji građevinski zahvati, koji će trajati i po nekoliko sedmica - rekao je nakon sednice predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Mirović je naglasio da je Pokrajinska vlada obezbedila 250 miliona dinara pomoći Gradu Novom Sadu, gde je oštećeno pet škola, kao i brojni drugi objekti. Bačka Palanka će dobiti 100 miliona dinara pomoći, a po 50 miliona dinara opredeljeno je za Sremsku Mitrovicu i Rumu. Pomoć će dobiti i Stara Pazova, Inđija, Zrenjanin i druge opštine.

Predsednik Mirović je dodao da će Direkcija za robne rezerve AP Vojvodine, takođe, na raspolaganju imati 50 miliona dinara za nabavku građevinskog materijala, pre svega crepa i građe, te da će, na osnovu procena lokalnih komisija, ta pomoć biti upućena građanima da na svojim objektima saniraju štetu.

Mirović je zahvalio Upravi za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je angažovala 180 ljudi, koji su odmah bili na terenu, kao i radnicima Elektroprivrede Srbije, koji danonoćno rade na rešavanju problema sa strujom.

- U nekim mestima imamo veoma tešku situaciju, jer su pokidani dalekovodi, negde i u dužini od nekoliko kilometara, i biće potrebni dani da struja dođe - rekao je predsednik Mirović.

Kako je Mirović naveo, struje nema u delu novosadske opštine, zatim u Kovilju gde je najteža situacija, u Bačkoj Palanci gde su najugroženiji Gajdobra, Čelarevo i druga mesta, a struju nemaju ni pojedini delovi sela u beočinskoj opštini.

- Radi se danonoćno. Deset agregata je raspoređeno po selima, prema proceni elektrodistribucije. Novosadska elektrodistribucija je dobila pomoć od drugih distribucija iz cele zemelje. Veliku zahvalnost dugujemo i privatnim preduzećima, koja su u roku do nekoliko sati ustupila svu mehanizaciju, i na terenu su zajedno sa javno-komunalnim preduzećima - istakao je Mirović.

Mirović je dodao da je pomoć poslao i Grad Beograd - 10 vozila i ekipa, Grad Subotica - tri vozila, a pomoć i solidarnost su pokazale i manje opštine.

- Iza nas je težak period, izgubljena su tri života u nevremenu, a posebno je potresan gubitak dvanaestogodišnjeg deteta u Novom Sadu. Očekujem i pomoć od Vlade Srbije, o čemu ću sutra popodne razgovarati sa predsednikom Srbije - rekao je Mirović.

Mirović je naglasio da je važno da svi ozbiljno shvate upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

- Molim sve da prate upozorenja za nevereme najavljeno za utorak ili sredu, jer je važno da svi budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo - naglasio je Mirović.

Na sednici je istaknuto i da je velika šteta učinjena na poljoprivrednim usevima, te da se očekuje pomoć Ministarstva poljoprivrede, a velika šteta naneta je i Nacionalnom parku "Fruška gora".

Sednici su prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica.

Gradonačelnik Đurić je rekao da su u Novom Sadu ekipe sve vreme na terenu, a juče je dobio pomoć i od drugih lokalnih samouprava - Beograda, Bečeja, Beočina, Subotice, Titela, Temerina, Vrbasa.

- U Novom Sadu je uništeno gotovo 1.000 stabala. Apelujem na građane da izbegavaju parkove, dok se ne očiste sve grane koje su polomljene - rekao je Đurić i dodao da su polomljena stabla uništila nemali broj automobila i privatnih objekata.

Branislav Šušnica je istakao da je u Bačkoj Palanci u prvom olujnom talasu oštećeno 39 objekata javne namene, a nakon nevremena u petak, šteta je drastično uvećana. Trenutno, kako je Šušnica naveo, ima skoro 1.000 prijava štete na privatnim objektima. Prioritet u obnovi su škole i vrtići.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    23. jul 2023 | 16:42

    Aaaa, znači pokrajinska ! Ako je to" severna" Srbija, zašto Beograd ne finansira ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA