Vreme čitanja: oko 2 min.

Ni 74 rakete nisu uspele da spasu prestonicu maline: Brojna domaćinsta ostala bez krova nad glavom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliku štetu pretrpele su i maline

  • 3
Arilje  nevreme grad Foto: RINA

Protivgradni strelci na teritoriji opštine Arilje ispalili su 74 rakete, ali ni to nije bilo dovoljno da se prestonica maline spasi od jakog nevremena u subotu veče.

Pored crvenog zlata nastradali su automobili, putna infrastruktura, a brojna domaćinstva ostala su bez krova nad glavom. Predsednik opštine Arilje Predrag Maslar izjavio je da su ekipe na terenu i da će sutra biti zakazan Štab za vanredne situacije, gde će biti odlučeno o daljim koracima.

- Više kao lokalna samouprava, s obzirom na naš budžet, ne možemo da izađemo na kraj sami. Podnećemo zahtev Republici i videti sa nadležnim insitucijama kako ćemo dalje da rešavamo, biće nam potrebna pomoć - rekao je Maslar za Tanjug.

Mladen Pantović iz ariljskog sela Trešnjevica bukvalno je ostao bez krova nad glavom. Nevreme je potpuno uništilo crep na njegovoj kući, pa je danas okupio mobu kako bi kuća što pre bila pokrivena, pošto prognoza najavljuje nove padavine.

- Juče oko 17 časova od 25 do 30 minuta padao je grad, ja imam 46 godina takav grad do sada video nisam. To je uništilo kuće, traktore, auta, šoferke, moja šteta je ogromna, uništilo mi je kuću, kompletan crep 100 odsto, na građevinama isto. Ruke mi se još tresu, da plačem neću, nek' smo živi i zdravi i deca i svi ostali. Meni su došli tu i komšije i prijatelji i mog sina drugovi i moji radnici kojima je kombi sav izlupan, šoferka im je sva izlupana, oni su se odrekli dnevnice da mi pomognu da pokrijem kuću - kaže Pantović.

I ono po čemu je Arilje poznato - maline, pretrpele su ogromnu štetu, berba za ovu godinu je gotova, a pitanje je šta će ostati za narednu godinu.

- Malinjak je bio u izuzetnoj kondiciji s obzirom da je u prvoj godini, isforsiran je maksimalno sa svim agrotehnickim merama, ali nažalost imali smo juče nepogode, imali smo nalet grada zajedno sa vetrom i kišom, gde je došlo do stradanja izdanaka, stradanja plodova, sam malinjak je pretrpeo veliku štetu - rekao je rekao je Svetolik Nedeljković iz Stupčevića kod Arilja.

Prema njegovim rečima, za ovu godinu je završeno sa branjem, a izrazio je bojazan da će biti velikih problema i za narednu godinu.

- Kad dodje do loma vrha ili bilo kog dela izdanka, on ne moze da izradi rod za sledeću godinu, već ostane na tom nivou - objasnio je Nedeljković. Opština Arilje je tek pre 15 dana ukinula vanrednu situaciju uvedenu usled poplava, a već u subotu ih je zadesila nova elementarna nepogoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peđa

    23. jul 2023 | 19:26

    Gde su ovi što juče pitaju imamo li protivgradnu odbranu? Voli tako naš čovek da pljune po nekome iako nesrećnik jedva da je bukvar savladao. Džabe ti rakete ako imaš oblake koji su bili ovih dana. Pita li neko Amerikance zašto ne razbiju tornado koji se pojavi na recimo Floridi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA