Vreme čitanja: oko 1 min.

Oluja u Srbiji uništila preko 20 hektara šume: Vojvodinašume objavile stravičan podatak! I nije konačan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na teritoriji opštine Bačka Palanka do sada je evidentirano 450 ha potpunih šteta, ali treba imati u vidu da snimanje šteta još uvek traje, te će konačan obim šteta biti i veći

  • 1
Nevreme Banjaluka, Banja Luka Foto: ATVBL/Ognjen Crnobrnja

Da priroda i te kako može da bude opasna, dokaz je superćelijska oluja koja je pogodila Srbiju prethodnih dana u dva navrata i prouzrokovale gubitak života i ogromnu materijalnu štetu.

Javno preduzeće Vojvodinašume, procenjuje štetu na terenu. Za portal Vojvodina uživo, podelili su informacije trenutnog stanja nastale štete na šumskom fondu:

Koliko je hektar šume uništeno tokom poslednje dve oluje u AP Vojvodini? Piše Dnevnik.rs

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Vojvodina uživo (@vojvodinauzivo.rs)

Štete koje su nastale manifestovale su se u vidu vetroloma, vetroizvala i vetrosavijanja stabala. Evidentiranje nastalih šteta radi se svakodnevno koristeći sve raspoložive resurse, a posebno visokotehnološke bespilotne letelice opremljene kamerama visoke rezolucije.

Imajući u vidu obim šumskih šteta i činjenicu da snimanje oštećenih šuma još traje, u ovom trenutku možemo da konstatujemo da su štete u šumama Južnobačkog okruga do sada konstatovane na 1300 ha (potpuna šteta), a ukupna šteta, koja uključuje i delimična oštećenja šumskih sastojina ide i preko 2000 ha. Na području Srema nisu konstatovane totalne štete šumskih sastojina, šumskih kompleksa, ali jeste oboren veliki broj stabala, uglavnom hrasta lužnjaka, nepravilno raspoređenih na širem području od oko 15.000 ha. Ovo su preliminarni podaci, a evidencija šteta je još u toku.

Bačka Palanka je najviše pogođena, kakva je tamo situacija?

Na teritoriji opštine Bačka Palanka do sada je evidentirano 450 ha potpunih šteta, ali treba imati u vidu da snimanje šteta još uvek traje, te će konačan obim šteta biti i veći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA