Vreme čitanja: oko 1 min.

Saveti za ponašanje u planini tokom nevremena: Jednu stvar obavezno uraditi a ove tri nikako

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ste u grupi razmak između vas treba da bude minimum pet metara, treba ugasiti mobilne telefone zbog elektriciteta i grmljavine

  • 0
Kanjon Jerma spasavanje planinar Gorska služba spasavanja Foto: Gorska služba spasavanja

Jako je bitno gledati vremensku prognozu, nikada ne izlaziti na otvorene vrhove, blizu dalekovoda, ne treba držati kišobran niti metalne stvari, treba se sklanjati od visokih drveća, povlačiti se u nisko rastinje, treba ugasiti mobilne telefone zbog elektriciteta i grmljavine – saveti su spasioca GSS Dušana Mišića posetiocima planina tokom nevremena.

U akciji koja je trajala pet sati, pripadnici Gorske službe u kanjonu reke Jerme spasili su pre nekoliko dana povređenog planinara. Kanjoni su opasni i za iskusne planinare, a spasilac GSS Dušan Mišić objasnio je kako da se posetioci planina ponašaju ako su u prirodi kada počne nevreme.

"Jako je bitno gledati vremensku prognozu i pratiti stanje na terenu. Nikada ne treba izlaziti na otvorene vrhove, blizu dalekovoda, ne treba u rukama držati kišobran niti metalne stvari koje mogu da privuku naelektrisanje", ističe Mišić za RTS.

Takođe, dodaje, treba se sklanjati od visokih drveća, povlačiti se u nisko rastinje, ako ste u grupi razmak između vas treba da bude minimum pet metara, treba ugasiti mobilne telefone zbog elektriciteta i grmljavine.

U slučaju povređenog planinara u kanjonu Jerme, ističe Mišić, dogodila se najčešća greška – čovek je otišao sam u planinu i nije bio adekvatno opremljen.

"To je jako bitno, da uvek idete sa više osoba, da obaveštavate druge osobe o vašoj putanji kretanja, da ta neka treća osoba koja je kući ili na nekom mestu ima dogovoreno vreme kada ćete da se javite", dodaje Mišić.

Najposećeniji su, navodi, kanjoni Ovčarsko-kablarske klisure, koji mnogo markiranih staza, ali i oni koji su iskusniji znaju da zalutaju i da ih taj put odvede na litice.

"To je kanjon koji je imao najviše intervencija i takve intervencije su tehnički jako zahtevne", kaže Mišić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA