Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikola postao "Dubljanski vojvoda": Kući odneo sablju dimiskiju, kod kuće već ima jedan trofej

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikola je vojvoda postao na manifestaciji u mestu Dublje u Mačvi, koja je posvećena junacima iz Drugog srpskog ustanka i bitke srpskih ustanika protiv Turaka 26. jula 1815. godine

  • 1
Boj na Dublju, Nikola Ostojić Foto: D. G.

U spomen junacima, koji su dali svoje živote za veliku pobedu srpske vojske u boju na Dublju 26. jula 1815. godine, u ovom mestu kod Bogatića obeležen je datum značajne bitke u srpskoj istoriji.

Bitka na Popovoj livadi u ovom selu bila je poslednji oružani sukob u Drugom srpskom ustanku, u kojem su srpski ustanici predvođeni knezom Milošem Obrenovićem do nogu porazile turske snaga iz Bosne i zarobile zarobili Ibrahim pašu Nikšićkog.

Trodnevna manifestacija "Boj na Dublju" organizovana je u porti crkve-spomen kostrunice Vaznesenja Hristovog, zaštićenog kulturnog dobra, gde se nalazi kompleks spomenika izginulim borcima svih ranijih ratova, boja na Dublju i biste čuvenih vojvoda Sime Nenadovića i Milića Drinčića koji su poginuli u boju na Dublju.

Sveštenici su služili liturgiju i parastos izginulim ustanicima, na tradicionalnoj koloniji su se okupili slikari iz Mačve, koncert je održao Hor mačvanski, a u zanimljivom kulturnom programu učestvovali su folklori, izvorne pevačke grupe i solisti koji su interpretirali tradicionalne melodije.

Najveću pažnju brojnih posetilaca privuklo je nadmetanje mladića za titulu "Dubljanski vojvoda" i sablju kakvom su pre 208 godina srpske vojvode u boju poratile Turke.

U nadmetanju u šest "hajdučkih disciplina" - skoku u dalj, u vis preko panja, borbi na brvnu, nadvlačenju klipka, bacanju kamena s ramena i penjanju uz konopac, mogao je da pobedi samo najsnažniji i najspretniji.

To je mladi Nikola Ostojić (22) iz Salaša Crnobarskog koji kod kuće već ima jedan trofej osvojen pre dve godine.

Snažan i spretan mladić je u dalj iz mesta leto daleko kao da ima federe u nogama, a u vis preko letve leteo kao leptir.

- Treći put učestvujem na ovom takmičenju i veoma sam srećan zbog osvojene titule. Za pobedu je bilo potrebno snage i spretnosti, pa sam se pripremao oko pet meseci - rekao je Ostojić.

Nikola nastavlja vredno da trenira u "hajdučkom bivaku" na obali Drine u svom selu jer žarko želi da osvoji drugu titulu "hajdučkog harambaše" na manifestaciji "Hajdučko veče" 12. avgusta u Crnoj Bari.

Iako mlad postao je kolekcionar vrednih nagrada sa takmičenja u hajdučkom i narodnom višeboju. Osim "Dubljanskog vojvode" i "hajdučkog harambaše" prošle godine je osvojio i titulu harambaše na Saboru trubača u Guči.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudeći po katani

    28. jul 2023 | 08:51

    Lako beše Milošu do nogu da potuče Turke kad se na njegovoj strani boriše samuraji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA