≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više crepa u Kraljevu oštećeno u nevremenu, nego u zemljotresu 2010: "Ne znamo da li privlačimo neku nesreću"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednjih trinaest godina sreće posebno nisu imali meštani Grdice

  • 0
Aero klub Kraljevo, posledice nevreme, oluja Printskrin: Aero klub Kraljevo

Nedavni grad pričinio je veliku materijalnu štetu domaćinstvima, preduzećima i poljoprivredi u kraljevačkim selima i prigradskim naseljima u blizini Zapadne Morave. Poslednjih trinaest godina sreće posebno nisu imali meštani Grdice. Mnogi među njima četvrti put saniraju ozbiljna oštećenja na kućama i pomoćnim objektima.

Prvo zemljotres 2010. godine, pa poplave 2014. i 2016. Ove godine nevreme i grad veličine jajeta koji je probio čak i aluminijumska vrata. Svaki put su Dukanci, uz pomoć prijatelja, zasukali rukave i popravili štetu na kućama i pomoćnim objektima.

Perica Dukanac iz Grdice kod Kraljeva kaže da je od zadnjeg nevremena na obe kuće oštećeno 650 crepova, lim na pomoćnim objektima, salonit.

Kako kaže, najveću štetu "pretrpeli" su kukuruz i lucerka zbog ishrane stoke. "Zbog toga što mi živimo od proizvodnje mleka, imamo oko 80 grla krupne stoke i 150 ovaca", napominje on.

"Mi smo noću u pola jedan izašli iz ove kuće, spavali smo do zime skoro svi u jednoj sobi, dok smo sredili dole da deca mogu da uče. I čekaš, polako, prvo da sredimo malo sad ovu kuću, pogledajte kao kuršumi da su gađali", ispričala je Dragica Dukanac.

Glavonjići svedoče – više je crepa stradalo sada nego u zemljotresu, a 2010. su čak i brzo dobili pomoć – novi crep.

"Ne znam to što je Grdica grdna ili šta je. Da li sam naziv privlači neku nesreću ili šta li je, ne znam. Redovno obeležavamo litije zovemo popa, obavljamo sve, ali opet nešto nas neće", kaže Jovan Glavonjić iz Grdice.

Neće ni Trifunoviće kojima je, kao i mnogim komšijama, voda dva puta ulazila u kuću. Sada su im stradali krovovi, prozori, letina, automobili.

"Na početku bude teško, ali onda nekako smognemo snage porazgovaramo i kažemo idemo dalje, ne vredi. Tu smo gde smo, opredelili smo se da živimo ovde u ovom naselju bez obzira na sve nedaće koje nas prate, eto tokom ovih godina. Ali je izuzetno mučan osećaj kada uvek krećete iznova", kaže Nemanja Trifunović iz Grdice kod Kraljeva.

Sličan osećaj imaju i meštani obližnjih sela uz Zapadnu Moravu, ali i delova grada preko kojih je u subotu prešao gradonosni oblak. Ko može popravlja sam. Ali se mnogi pitaju – hoće li neko doći da proceni štetu?

"Procenu smo poslali Ministarstvu za javna ulaganja. Posle proglašenja stanja elementarne nepogode od strane Vlade Srbije steći će se uslovi za prijavu štete posle čega komisije mogu da izađu na teren da procene kategoriju štete na određenim stambenim objektima i nakon toga moguće je dobiti određenu pomoć države", rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA