Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić u Bačkoj Palanci: Prioritet je sanacija javnih objekata

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić je istakao da se službenici opštine Bačka Palanka nalaze na terenu i vrše popis štete

  • 0
Goran Vesić, Bačka Palanka Foto: Peđa Mitić

Vlada Srbije će pomoći Bačkoj Palanci kroz tekuću budžetsku rezervu kako bi pre svega mogli da saniraju štetu na javnim ustanovama, izjavio je danas ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić, završavajući posetu toj opštini.

Vesić je istakao da se službenici opštine Bačka Palanka nalaze na terenu i vrše popis štete.

"Kako bi se šteta nadoknadila građanima, neophodno je da opština izvrši popis, a zatim to da pošalje Vladi. Mi smo u Vladi formirali Štab za vanredne situacije na čijem čelu je premijerka i upravo će taj štab prihvatati te popise, kako u ovoj, tako i u drugim opštinama gde je bilo štete i od poplava i od drugih nepogoda. Tako ćemo rešavati probleme i onda će opštine dobijati novac da transferišu građanima kada je u pitanju pomoć ljudima koji su imali štetu na privatnim kućama", rekao je Vesić.

On je dodao da se popis štete radi i kada je reč o poljoprivrednim usevima, a da će ta vrsta nadoknade biti u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede.

"Moja molba i apel svim poljoprivrednicima je da osiguravaju svoju letinu, odnosno svoje poljoprivredne plodove, zato što imaju i subvencije Ministarstva poljoprivrede koje su i do 40 odsto, na taj način zaštite se poljoprivredni usevi i ukoliko se desi nešto ovakvo, osiguranja su ta koja plaćaju štetu", istakao je Vesić.

Ministar Vesić je posetio Bačku Palanku da bi obišao lokacije pogođene olujom. Predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica naveo je da je tokom olujnog nevremena oštećeno blizu 4.000 kuća.

"U Bačkoj Palanci imamo ljude koji imaju oštećenje od 20 crepova, do ljudi kojima je nestao ceo krov. Dobili smo urgentna sredstva od Pokrajinske vlade, a naš posao jeste da do kraja dana završimo sa popisom i ono što smo izneli ministru Vesiću jesu podaci koji se tiču Bačke Palanke. Imamo 70 objekata javne namene koji su oštećeni i gledaćemo da sanacijom krenemo odmah u ponedeljak ili utorak sa tim sredstvima koje smo dobili od Pokrajinske vlade, pre svega školskih objekata, jer 1. septembar ne smemo da dočekamo da naša deca nemaju učionicu odnosno krov nad glavom", rekao je Šušnica.

Pokrajinska vlada će izdvajanjem finansijskih sredstava izdvojiti pomoć vojvođanskim opštinama i gradovima pogođenim olujnim nevremenom, a za obnovu štete u opštini Bačka Palanka opredeljeno je 100 miliona dinara.

(Telegraf.rs)

Video: Apatin večeras pogodio ozbiljan grad: Zabelele se ulice, rupe po automobilima...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA