Vreme čitanja: oko 2 min.

Pedijatrija u Južnoj Mitrovici u improvizovanim prostorijama: Sedam godina čeka se otvaranje novog objekta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Direktor bolnice Ljuljeta Žubi kaže da nije poznat datum kada će novi objekat biti spreman za rad.

  • 0
Dete beba refleksi Foto: Shutterstock

Pedijatrijsko odeljenje u Južnoj Mitrovici radi u improvizovanim prostorijama, iako je prošlo sedam godina od izgradnje novog objekta i dalje se čega njegovo zvanično otvaranje, piše Koha a prenosi Kosovo-online.com.

Pre skoro sedam godina završeno je novo odeljenje Pedijatrije koje je bilo donacija Udruženja „Majka Tereza“ iz Nemačke. Ono, međutim, nikada nije otvoreno jer je donator tražio od ustanova da učestvuju sa 10 odsto vrednosti donacije.

Radnici se žale na trenutne uslove rada, a Ministarstvo zdravlja je obećalo da će objekat biti u funkciji do kraja godine.

Ramadan Ahmeti koji je doveo ćerku na pregled u Glavni centar porodične medicine, gde se nalazi Pedijatrijsko odeljenje bolnice u Južnoj Mitrovici, gde je često velika gužva.

„Danas sam doveo ćerku, ima neku vrstu virusa i uslovi uopšte nisu dobri. Vrlo često čekamo. Dešavalo nam se, na primer, od 18 uveče do 8 ujutru“, rekao je Ahmeti.

Ministarstvo zdravlja je u martu ove godine saopštilo da je potpisan ugovor sa Udruženjem „Balkanska siročad” o finansijskoj podršci.

Načelnik Odeljenja za pedijatriju Kenan Čabra kaže da osoblje sa oduševljenjem čeka prelazak u novi objekat, jer su trenutni uslovi u kojima obavljaju posao, teški.

„Daleko smo od hitne pomoći, daleko od laboratorije, daleko smo od konsultacija sa drugim lekarima iz različitih oblasti gde nam je potrebna saradnja i konsultacije. Decu više ne možemo da držimo na dužem lečenju, imamo samo jednodnevno lečenje. U ovim uslovima, samo nas je Bog zaštitio da se nešto ne dogodi“, izjavio je Čabra.

Direktor bolnice Ljuljeta Žubi kaže da nije poznat datum kada će novi objekat biti spreman za rad.

„Upravljanje radovima i organizacija za završetak radova u ovoj bolnici je u rukama tima koji čine stručnjaci iz različitih oblasti iz samog Ministarstva zdravlja. Nemamo tačne datume, čekamo do kraja ove godine da se radovi završe”, rekao je Žubi.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da više nema prepreka i da se njegova finalizacija očekuje krajem godine.

„Ministarstvo zdravlja je procenilo stanje Odeljenja pedijatrije u mitrovačkoj bolnici kao i procenu potreba u pogledu infrastrukture, inventara, opreme i ljudskih resursa. Ekonomski operater je ugovoren za projektovanje i nakon projektovanja biće otvoren tender za izbor izvođača radova. Na osnovu Akcionog plana Sektora za infrastrukturu Ministarstva zdravlja, završetak ovog projekta očekuje se krajem decembra ove godine“, kaže se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

U međuvremenu, iz Udruženja „Majka Tereza“ i „Siročadi Balkana“ nisu odgovorili na pitanja Kohe u vezi sa radom odeljenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA