Vreme čitanja: oko 2 min.

U naredna tri dana akcija dobrovoljnog davanja krvi u Novom Sadu: Dušan čak 46 puta zavrnuo rukav

Vreme čitanja: oko 2 min.

Akcija će trajati do 2. avgusta, ali vrata Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine otvorena su svakog radnog dana od 9 do 17 sati

  • 0
Zemun, škola, dobrovoljno davanje krvi Foto: Mileta Mirčetić

Tokom leta, zbog godišnjih odmora i visoke temperature, zalihe krvi su smanjene, zbog čega se odlažu brojne operacije, te je rad zdravstvenih ustanova otežan. Krv će se prikupljati se u naredna tri dana u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, a svi Novosađani od 18 do 65 godina, koji se budu odazvali akciji, dobiće besplatnu jednodnevnu ulaznicu za bazene, na sajmištu i na Spensu, kao mali znak pažnje, piše RTV.

Krv je najlepši poklon koji možete nekome da darujete, a za dobrovoljne davaoce nema snažnijeg motiva od saznanja da ste nekom pacijentu, svojom krvlju produžili život, priča nam Dušan Mirković, višestruki davalac iz Novog Sada, koji je 46-ti put zavrnuo rukav.

Ekipe Crvenog krsta Novog Sada su 365 dana u godini angažovane u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, i zahvaljujući volonterima i zaposlenima, koji su i sami višestruki davaoci te dragocene tečnosti, ona je uvek stizala do svih pacijenata kojima je potrebna transfuzija, naročito tokom sezonskih nestašica.

- Osnovni cilj je da naše sugrađane podsetimo da je u ovom periodu veoma važno da se održe stabilne rezerve. Mi smo ovde da i konkretnim merama i radnjama, ovde su i volonteri Crvenog krsta i zaposleni i predstavnici grada koji snažno podržavaju ovu aktivnost, da pokažemo humanost na delu - rekao je dr Dragan Lazić, sekretar Crvenog krsta Novi Sad.

Novosađani su poznati po svojoj empatiji i humanosti, a prošle godine se u okviru akcije odazvalo tri puta više građana nego ranije u tom periodu. Svi davaoci će i ovog leta dobiti simboličan poklon, kao mali znak pažnje i zahvalnosti na humanom činu.

- Jednu ulaznicu će dobiti kao pozivnicu da mogu da koriste i ovde na Sportskom centru Sajmište i na otvorenim bazenima na Spensu, tako da je to mali gest i mali znak pažnje našeg javnog preduzeća gde mi prikazujemo jednu društvenu odgovornost - rekao je Dragan Milić, direktor novosadskog Spensa.

Nekadašnji košarkaš, Dragan Milić, dva puta godišnje se odaziva akcijama davanja krvi, a za primer su, kako je istakao, i svi zaposleni u novosadskom Spensu. I predstavnici grada se masovno odazivaju, a pozivaju svoje sugrađane da doprinesu povećanju rezervi krvi.

- Trenutno je u gradu vanredno stanje i nikada ne znamo kada, u kom trenutku će trebati našim sugrađanima krv tako da ja pozivam sve da dođu da daju krv i odazovu se ovoj akciji - rekla je Danijela Kostić, članica Gradskog veća.

Akcija će trajati do 2. avgusta, ali vrata Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine otvorena su svakog radnog dana od 9 do 17 sati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA