Vreme čitanja: oko 2 min.

Marko kandidat za Oktobarsku nagradu Leskovca: Jedan je od najuspešnijih virusologa i mikrobiologa u Americi

Vreme čitanja: oko 2 min.

On smatra da bi ovim umrežavanjem između tehnologije, studenata i poljoprivrednika ceo sistem bio efikasniji i da bi na kraju svi imali benefite od toga

  • 0

Profesor na univerzitetima u Teksasu i Severnoj Daktoti, jedan od najuspešnijih mikrobiologa i virusologa u Americi, naučnik i doktor Marko Davinić, rodom iz Leskovca, koji se nakon treće godine srednje Medicinske škole u Šapcu preselio u Luizijanu, kazao je danas da bi želeo da se uradi simbioza njegovog rada u Americi sa Leskovcem, piše Jugmedia.

Kako je naglasio Srbija ima veliki potencijal u nauci i njenog unapređenja, kako prirodnih tako i društvenih, a potom predložio tri tačke, koje se tiču studenata, agrokulture i poljoprivrednika.

- Predložiću tri tačke, prva je da se studenti druže i razmenjuju utiske, znanja i iskustva u agrokulturi, a i o drugim naučnim oblastima, druga bi bila da se poveća efikasnost sistema u agrokulturi i da se sačuva priroda, a treća da se u sistem uvedu i poljoprivrednici - rekao je Davinić.

On smatra da bi ovim umrežavanjem između tehnologije, studenata i poljoprivrednika ceo sistem bio efikasniji i da bi na kraju svi imali benefite od toga.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je organizovao prijem u Svečanoj sali za Marka Davinića je naglasio da će njegov kandidat za Oktobarsku nagradu grada Leskovca biti upravo ovaj mladi profesor na univerzitetima u Teksasu i Severnoj Dakoti, zbog promovisanja grada na Veternici i izuzetnog naučnog rada.

Davinić je diplomu srednje škole stekao u Luzijani, kao i diplomu Tehnološkog fakulteta za mikrobiologiju i biologiju, zvanje magistra iz oblasti mikrobiologije i genetike na Univerzitetu u Teksasu, a kao najjužu specijalizaciju ističe mikrobe i život u zemlji. Kroz svoj rad, stalno se trudi da poveća i uspostavi saradnju između akademske zajednice u Americi i Srbiji i konstantno radi na tome da ne zanemari ni svoj rodni grad. Zato je od njega i potekla inicijativa da se uspostavi saradnja sa Tehnološkim fakultetom u Leskovcu - istakao je Cvetanović.

Šef katedre za prehrambene tehnologije i biotehnologije na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu Bojana Danilović izrazila je zahvalnost zato što je gradonačelnik Cvetanović uspostavio vezu između Tehnološkog fakulteta i Davinića.

- Ne sumjam da ćemo imati odličnu saradnju sa profesorom Davinićem, kako u razmeni studenata između Leskovca i Amerike, tako i u razmeni nastavnog osoblja - rekla je Danilovićeva.

Profesor Marko Davinić na konferenciji za medije bio je u pratni svog oca, dugogodišnjem novinara Aleksandra Davinića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA