Vreme čitanja: oko 3 min.

"Vesele drugarice" nam otkrile kako je nastala čuvena Crevarijada: Ima veze sa jednim ćuranom i tri grada

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako su nam posetioci otkrili i ove godine Ćupriju je posetio ogroman broj ljubitelja crevaca, osim takmičara Moravski park krasili su i razni štandovi na kojima su se prodavali domaći proizvodi kao što su med, razni sirevi, rakije...

  • 1

Tradicionalna gastronomska manifestacija Crevarijada, četranesta po redu, održana je u nedelju 30. jula u Ćurpiji u Moravskom parku. Na obali Velike Morave skupilo se oko pedesetak ekipa koje su se takmičile u pripremanju crevaca na žaru.

Ovu manifestaciju pratio je i bogat kulturno-umetnički program, kao i niz drugih takmičenja - izbor za najlepši štand, tanjir, naj crevara, kao i takmičenje u brzom ispijanju piva. Ekipa Telegrafa bila je na licu mesta i tokom celog dana bila je uz takmičare koji su vredno spremali ovaj specijalitet i trudili se da osvoje neko od odličija. 

Kako su nam posetioci otkrili i ove godine Ćupriju je posetio ogroman broj ljubitelja crevaca, osim takmičara Moravski park krasili su i razni štandovi na kojima su se prodavali domaći proizvodi kao što su med, razni sirevi, rakije itd.

Mnoge ekipe bile su vesele, parkom je odjekivala muzika, a možda i najveselija ekipa "Vesele drugarice" povela je prvo kolo i širila radost i lepu energiju.  Jedna od članica ove grupe za Telegraf.rs otkrila je i kako je nastala čuvena Crevarijada, ali i zašto su Ćupričani baš crevari, a Jagodinci i Paraćinci ćurani i džigeraši.

- Priča kaže da je jednog velikog ćurana u Jagodini udario kamion, a da je on bio toliko veliki da mu je glava ostala u Jagodini, creva u Ćurpiji, a džigerica u Paraćinu - objasnila nam je Ćupričanka.

Ova ekipa ima svoju dugu tradiciju i punih 14 godina učestvuje na ovom takmičenju, kako kažu, prvenstveno dođu da se druže i lepo zabave, ali nisu ostajale ni praznih ruku - par puta odnele su i pobedu.

- Ovde smo svake godine, svaki put se odazovemo i ispoštujemo opštinu, ipak je naša Ćuprija najstariji grad u pomoravlju.


Jedna ekipa pored crevaca, okretala je i vola, a može se reći da je bila i najbrojnija. Ovaj gastronomski festival krasio je i dečiji smeh, a i mnoge porodice odlučile su da učestvuju.

Međutim, za neke Crevarijada ove godine nije prošla baš onako kako su zamišljali - ekipa "Kud plovi ovaj brod" doživela je jednu nesreću, u kojoj je povređena jedna osoba. Naime, ručak im je prekinula ogromna grada koja je pala posred njihovog stola i tom prilikom povredila njihovu članicu ekipe Katarinu.

Kako je kapiten tima Dalibor Obradović istakao, oni na Crevarijadi učestvuju preko 10 godina i ovako nešto se nikada nije desilo.

- Došli smo da učestvujemo i da se družimo, ne da pobedimo, bilo nam je jako lepo, ali ova nesreća je pokvarila sve. Drvo je palo i povredilo je Katarinu koja je baš tu gde je povređena imala operaciju - kazao nam je Dalibor.

Nadležni su reagovali i manifestacija je nastavljena u najboljem mogućem redu.

Crevarijada Foto: Telegraf

Oluja prekinula Crevarijadu

Svečano otvaranje ove tradicionalne gastronomske manifestacije bilo je zakazano za 17 časova kada su voditelji predstavili žiri, među kojima je ove godine bio i poznati glumac Stojan Đorđević. Predsednik opštine Ćuprija Jovica Antić prošetao je i posetio sve ekipe i pozdravio sve svoje sugrađane, ali i goste koji su posetili ovaj festival.

Nakon toga, podijum je prepušten malenim folklorašima čiju priredbu je prekinula nagla promena vremena. Nebo se za kratko vreme potpuno naoblačilo, u Ćupriji kao da je pao mrak. Uz jaku grmljevinu i snazžan vetar počela je da pada kiša koja je rasterala kako učesnike, tako i takmičare.

Ipak, nakon oluje žiri je uspeo da proglasi pobednike 14. Crevarijade - prvo mesto osvojila je ekipa Poštari iz Ćuprije, drugo ekipa Fića 035, a treće MNM Glas.

Ćupričanin Darko Cvetković dobio je nagradu za naj crevara, dok su najkreativniji tanjir i štand imale ekipe Rađenko Mijatovac i Slava Marakani.

Nažalost, koncert Ljubomira Perućice i Aleksandre Mladenović koji je bio zakazn za 21 h otkazan je zbog vremena, kao i takmičenje u brzom ispijanju piva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA