Vreme čitanja: oko 3 min.

Superćelijska oluja uništila crkvu kod Bačke Palanke: Toranj pao, crep i krov prete da se obruše na prolaznike

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako objašnjavaju u kancelariji Mesne zajednice, ovo je veliki problem jer je crkva i inače bila u lošem stanju, te su se obraćali mnogobrojnim institucijama za pomoć, no ostali su bez odgovora

  • 0

O nezapamćenom nevremenu koje je pogodilo teritoriju opštine Bačka Palanka priča se i deset dana nakon što je superćelijska oluja oborila stabla, poskidala crepove i krovove sa kuća, ali i uništila i oštetila poljoprivredne kulture, piše Dnevnik.

U Obrovcu kraj Bačke Palanke orkanski vetar uništio je oko tridesetak plastenika, a velika šteta je i na usevima, rekli su u kancelariji Mesne zajednice.

Jedan od poljoprivrednika koji je pretrepeo štetu je Miroslav Maksimović, kome je u potpunosti uništeno 3.500 kvadrata plastenika pod kojim je bila zasađena paprika babura, dok je na još 3.000 kvadrata uništena folija plastenika. Kako je kazao, plastenici, njive i ostale kulture koje su nastradale su većinom bile pozicionirane na otvorenom, bez zaklona, te su stoga i bile najgore pogođene nevremenom. Dodao je da je problem i to što, kako su mu objasnili u osiguravajućim društvima, plastenike nije moguće osigurati.

On se, kao i mnogi poljoprivrednici, nada pomoći od države, a na teritoriji opštine Bačka Palanka je trenutno u toku prijava štete na poljoprivrednim usevima u nevremenu koje je zadesilo opštinu 19. i 21. jula, gde se građani mogu prijaviti u nadležnim mesnim zajednicama svojih sela i u sedištu Opštine Bačka Palanka.

U Obrovcu je šteta načinjena i na kućama, gde je olujni vetar negde pomerio i poskidao po desetak crepova, negde i po 100, 200 crepova, a na nekim objektima su uništeni skoro celi krovovi. Među najviše oštećenima je rimokatolička crkva Svetog Ferdinanda u centru sela, sa koje je pao toranj, a sa oštećenog krova crepovi su nastavili da padaju.

Kako objašnjavaju u kancelariji Mesne zajednice, ovo je veliki problem jer je crkva i inače bila u lošem stanju, te su se obraćali mnogobrojnim institucijama za pomoć, no ostali su bez odgovora. Dodali su da je problem napuštenih crkvi o kojima niko ne vodi računa, nažalost, svojstven i drugim selima u okolini. Trenutno je prostor oko crkve Svetog Ferdinanda ograđen trakom, jer opasnost da bi neki deo krova ili objekta mogao pasti i dalje postoji. Posebno zabrinjava činjenica što je u neposrednoj blizini autobusko stajalište, gde se ljudi svakodnevno okupljaju čekajući prevoz.

Prijava štete na usevima

Građani koji su pretrpeli štetu na poljoprivrednim usevima u nevremenu koje je zadesilo ovu opštinu 19. i 21. jula, mogu to prijaviti u svojim mesnim zajednicama od 8 do 14 sati. U Mladenovu je prijava štete počela juče, a može se to učiniti i danas, kada su i prijave u Novoj Gajdobri. Sutra se prijave primaju u Obrovcu, u Čelarevu sutra i u petak i u Gajdobri u petak. U Bačkoj Palanci se prijave primaju svakog dana u zgradi Opštine, kancelarija broj 31, od 7 do 15 sati. Po potrebi, evidentiranje štete nastaviće se i naredne nedelje, o čemu će građani biti naknadno obavešteni.

- Radi prijave štete potrebno je sa sobom poneti ličnu kartu i telefon na kome je prijavljeno gazdinstvo. Potvrdu o aktivnom statusu i Izvod iz Registra poljoprivrednih gazdinstava će dobiti na licu mesta. Poljoprivrednici koji nemaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, potrebno je da znaju brojeve parcela na kojima su pretrpeli štetu - navode u saopštenju iz Opštine Bačka Palanka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA