• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

UZ PODRŠKU NIS-a: Sportski kamp "Srbija te zove" okupio više od 200 dece iz celog sveta

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sportski kamp "Srbija te zove", koji organizuje Udruženje "Sportstars", održava se od 1. do 11. avgusta u Domu učenika srednjih škola "Patrijarh Pavle" u Beogradu

  • 0
NIS

Foto: Promo/ Zoran Mirčetić

Ovaj kamp četvrtu godinu zaredom okuplja decu iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, regiona i dijaspore koja, pored svakodnevnih sportskih aktivnosti, uče i o istoriji Srbije i posećuju znamenitosti našeg glavnog grada. Kompanija NIS tradicionalno, od početka njegove realizacije, podržava kamp "Srbija te zove", u kojem ove godine učestvuje više od 200 polaznika.

Polaznike su u kampu posetili Zoran Gajić, ministar sporta Republike Srbije i Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora kompanije NIS.

Ministar Gajić je rekao da bi najviše voleo da okupljenu decu jednog dana vidi u reprezentaciji, sa grbom Srbije.

-Prva asocijacija koju vidim gledajući vas ovde je naslov našeg okupljanja "Srbija te zove", a ja bih ga možda malo izmenio i rekao vama draga deco iz dijaspore - "Srbija vas čeka". Jednog dana kada porastete gledajte da vam prvi izbor bude da se vratite kući. Treba da znate da je Srbija zemlja svih građana Srbije, a naročito Srba koji žive širom zemaljske kugle. Bio bih najzadovoljniji kada bi se vi odavde vratili u zemlje i kontinente gde živite sa jasnim ubeđenjem i ciljem da ćete jednog dana kada završite tamo škole i naučite sve veštine koje treba da naučite doći ovde u svoju zemlju gde jedino možete osećati sreću i zadovoljstvo života, gde je vaša rodna gruda, gde je zemlja Nemanjića i gde imate budućnost zahvaljujući pametnoj politici koju vodi država Srbija, pre svega predsednik Vučić - istakao je ministar Gajić.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, rekao je da kompanija četvrtu godinu zaredom podržava kamp "Srbija te zove".

-Kamp je tako koncipiran da pored sporta daje mogućnost deci srpskog porekla iz celog sveta da se upoznaju sa istorijom Srbije i da nauče nešto o svojim korenima, što je jako bitno. Verujem da je za mnoge dečake i devojčice koji su došli u ovaj kamp važno da vide da iza njih stoji jaka zemlja, koja zna da čuva svoju istoriju, svoj integritet i koja zna kako da štiti svoju budućnost, a budućnost su deca - izjavio je Smirnov i poželeo polaznicima kampa da se druže, da uče, da provedu lepo vreme i steknu nove prijatelje.

Andreja Mladenović, član organizacionog tima kampa "Srbija te zove", naveo je da veza koju deca treba da ostvare sa Srbijom i sa gradom Beogradom treba da bude jača i najlepša.

-Oni koji nisu imali dovoljno prilike moći će da poboljšaju znanje svog maternjeg jezika i znanje iz naše nacionalne istorije. Ono što je bitno je da je projekat prepoznat od svih institucija, kao i privatnih kompanija koje imaju osećaj društvene odgovornosti kao vrlo važan za našu društvenu zajednicu i da je gotovo 1000 dece za četiri godine prošlo kroz ovaj kamp - naveo je Mladenović.

U kampu "Srbija te zove" učestvuju deca uzrasta od 12-15 godina iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Severne Makedonije, Italije, Francuske, Nemačke, Austrije, Kanade, Amerike, Australije i Mađarske.

Za decu su organizovani treninzi košarke, rukometa, fudbala, odbojke i tenisa, a treninge drže poznati treneri i proslavljeni sportisti: Željko Tanasković, Nenad Peruničić, Milan Gurović, Bogdan Obradović i Milorad Kosanović. Polaznici kampa svakodnevno imaju i časove srpskog jezika i istorije, kao i organizovane posete različitim institucijama i glavnim turističkim atrakcijama Beograda.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA