Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaigrali Srbin, Albanac, Makedonac, Bosananac i Crnogorac: Ovako je izgledao susret u Prijepolju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po rečima Lemije Ðaferović Zulfić, igra i pesma takođe spajaju ljude i na ovaj način se stiču nova poznanstva i prijateljstva

  • 7
Mostovi Balkana Foto: Ž.Jasika

Tradicionalna manifestacija, "Mostovi Balkana", koja se već 15 godina održava u Prijepolju, okupila je čuvare tradicije iz pet zemalja okruženja, kako bi jedni drugima predstavili svoju igru i običaje.

Obraćanjem predsednika opštine Prijepolje, Draga Popadića, otvoreni su ovogodišnji "Mostovi Balkana".

Prijepolje je i ove godine ugostilo nekoliko stotina folkloraša iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije.

Učesnici su prvo veče održali svoj zajednički koncert, a sutradan su prodefilovali ulicama grada na Limu i po petnaesti put u selu Jabuka, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Republile Srpske, predstavili svoje igre i običaje.

- Ova manifestacija spaja i ujedinjuje narode Balkana, zato za nas ima veliki značaj. Moramo se truditi da je iz godine u godinu podižemo na što veći nivo, da postane i evropska manifestacija – rekao je predsednik Popadić.

Po rečima Lemije Ðaferović Zulfić, igra i pesma takođe spajaju ljude i na ovaj način se stiču nova poznanstva i prijateljstva.

- Publici predstavljamo igre i običaje iz Sarajeva i okoline, i zaista smo naišli na topao prijem. Ovde se uvek dobro provedemo i napravimo neka nova prijateljstva – kaže Lamija iz KUD-a "Gajret".

Mostovi Balkana posvećeni su održavanju tradicije izvornog narodnog stvaralaštva i jačanju kulturnih veza između zemalja Balkana, a u organizaciji Doma kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Prijepolje.

Program su upotpunili trubači i koncert Goce Lacarević.

(Telegraf.rs/B. Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA