Vreme čitanja: oko 2 min.

Osnovci u Srbiji svakog dana imaće časove fizičkog: Detalji novog pilot projekta u borbi protiv gojaznosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji je svako osmo dete gojazno

  • 7
Dete, deca, gojaznost Foto: Shutterstock

Novi pilot projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" u Srbiji uvodi važne promene u obrazovnom sistemu, fokusirajući se na fizičko vaspitanje i zdrav razvoj učenika. Od 1. septembra, učenici osnovnih škola će svakodnevno imati časove fizičkog vaspitanja, dok će đaci srednjih škola imati četiri časa nedeljno. Ovo važi za škole koje će biti uključene u pilot projekat, a Ministarstvo prosvete će do 20. avgusta izvršiti selekciju ovih škola.

Od septembra 2023. širom Srbije održavaće se i javne tribine u formi javnih roditeljskih sastanaka na kojima će se promovisati značaj fizičke kulture i njegov uticaj na zdravlje dece.

Projekat će obuhvatiti škole koje rade jednosmenski, a biće više časova fizičkog za đake u 70 odeljenja prvog ciklusa osnovne škole, 30 odeljenja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i 20 odeljenja srednjeg obrazovanja i vaspitanja. Cilj ovog projekta je da se unapredi zdravlje i fizička aktivnost dece, smanji gojaznost i druge zdravstvene probleme.

Istraživanja pokazuju da danas svako osmo dete u Srbiji ima problema s gojaznošću, dok je svako peto predgojazno. Zbog nedostatka fizičke aktivnosti i nezdrave ishrane, deca se suočavaju s različitim zdravstvenim izazovima. Ovaj pilot projekat se planski uvodi kako bi se unapredio zdravstveni status učenika i promovisala zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost.

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo sporta i Ministarstvo zdravlja sarađuju na ovom pilot projektu kako bi zajedničkim naporima osigurali dobrobit i zdravlje dece. Uz to, planira se uvođenje informacionog sistema za praćenje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika. Nastavnici će testirati učenike, analizirati rezultate i preporučiti adekvatne vežbe za svakog učenika.

Ovim inicijativama se naglašava važnost fizičkog vaspitanja u obrazovanju i ukazuje se na značaj zdravog načina života za celokupan razvoj dece. Ukoliko se pilot projekat pokaže uspešnim, planira se da se ove promene uvedu u sve škole od školske 2024/2025. godine, što bi unapredilo zdravlje i kvalitet života učenika širom zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Средњошколац

    3. avgust 2023 | 18:03

    Лепо сте то смислили, али како очекујете да у средњим школама то урадите, у мојој средњој школи имају 2 сале и терен и не постоји слободан термин иако имамо 2 часа недељно, друго тако сигурно нећете побољшати углед наставничке професије кад се више баве папирима него децом, треће ко ће предавати толике часове, у мојој школи стално губимо часове, јер нема ко да предаје једна наставница физичког је до 8 месеца морала да ради јер нису могли да јој нађу замену 8 МЕСЕЦИ а како ће дуплирати број наставника, немамо ни кадрове ни капацитете. Лепо осмишљено али је то мач са две оштрице.

  • БоБ

    3. avgust 2023 | 17:49

    Идеја је супер, само још да професори и учитељи почну да држе физичко, пошто огромна већина то, нажалост, не ради. Част изузецима.

  • Covek

    4. avgust 2023 | 21:20

    I naravno stavite da je fizicko odmah ispred hemije, matematike, fizike.. Pa kad onako znojavi i izmrcvareni dodju na cas taman da jos gore nista vise ne shvataju. U skoli se uci! Za loptom se jurca posle skole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA