≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Upozorenje! U toku večeri OVAJ deo Srbije biće na udaru veoma snažnih grmljavinskih oluja i nepogoda

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pred nama veoma topla, u mnogim predelima Srbije i tropska noć

  • 7
Sombor, nevreme, munje, grmljavina Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dok se Slovenija bori sa katastrofalnim poplavama, a jake oluje već besne širom Hrvatske i u delovima Bosne, u Srbiji preovladava vedro i tropski toplo veče. I dok se glavnina promene u Srbiji očekuje sutra, delove Srbije već u toku večeri zahvatiće grmljavinske nestabilnosti.

U Srbiji je danas bilo vedro i vrelo. Maksimalna temperatura kretala se od 34 do 38°C, u Beogradu je bilo 36°C, a najtopliji je bio Niš sa 36°C.

Veoma toplo i sparno je i ove večeri, uz temperature oko 30°C, a u Beogradu je čak 33°C.

U ovom času veoma snažne grmljavinske oluje nalaze se nad Posavinom u Bosni i u Slavoniji. Ovaj snažan grmljavinski sistem premešta se u jugozapadnoj visinskoj struji prema istoku Hrvatsku, a zahvatiće i pogranični deo Srbije sa Hrvatskom.

Dakle, nakon 22 časova zapadni deo Bačke zahvatiće sa jugozapada iz pravca Hrvatske veoma snažan grmljavinski sistem sa veoma obilnim pljuskovima i jakom grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom i olujnim vetrom. Očekuje se da padne i preko 30 litara kiše po kvadratnm metru, lokalno i preko 50 litara, uz opasnost od poplava usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu vode u kratkom vremenskim intervalu.

Nažalost, i ovog puta na najjačem udaru grmljavinskih oluja naći će se pogranični predeli uz Dunav, da bi se olujni sistem u nastavku večeri premeštao ka širem području Apatina i Sombora, odnosno zahvatio bi veći deo Podunavlja u Bačkoj i pogranični deo sa Hrvatskom.

Očekuje se opasnost i od veoma jakih oluja, pa se na ovom području preporučuje ogroman oprez.

Inače, kada je reč o olujama ove večeri, reč je o predfrontalnim nestabilnostima unutar vrlo tople vazdušne mase.

U drugoj polovini noći očekuje se smirivanje vremena.

Inače, noć pred Srbijom biće vrlo topla, u mnogim predelima i tropska, pa se tako temperatura neće spuštatai ispod 20°C, u Beogradu i u delovima Vojvodine ni ispod 25°C.

Vrlo toplo i vedro biće i u subotu ujutro. U većem delu Srbije vedro će biti i tokom prepodneva. Već oko podneva naoblačenje i zahlađenje se očekuje u severozapadnim, zaapdnim i jugozapdnim predelima, posle podne i u centralnim, a tokom večeri i na jugu i istoku Srbije uz kišu i veoma obilne pljuskove sa grmljavinom.

Biće uslova za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom, a pri prodoru hladnog fronta vetar će biti u skretanju na prolazno jak i olujni zapadni.

Opasnost od grmljavinskih oluja očekuje se na celoj teritoriji Srbije, a najobilnije padavine očekuju se u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i severoistočnim predelima Srbije, na području Kolubarskog okruga, Podrinja, Mačve, Srema, Beograda, Šumadije, Pomoravlja, Podunavlja, Braničevskog okruga i na jugu Banata.

Jutarnja temperatura u subotu biće od 18°C na jugu do 25°C na severu Srbije, u Beogradu 24°C, a maksimalna dnevna biće od 27°C na severozapadu Srbije do 37°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 32°C.

Po prodoru hladnog fronta, temperatura će u kratkom vremenskom intervalu da bude u padu i za 10 do 15 stepeni.

Najobilnije padavine i najveća opasnost od grmljavinskih oluja u Srbiji očekuju se posle 15 časova, pa do nedelje ujutro.

Drugog dana vikenda biće svežije za 10 do 15 stepeni, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, ali se srećom ne očekuju grmljavinske oluje.

(Telegraf.rs)

Video: Jak pljusak na auto-putu ka Zagrebu: Nevreme hara kroz Hrvatsku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA