Vreme čitanja: oko 1 min.

Satelitska slika džinovskog hladnog fronta koji je doneo nevreme: Ovo je 3.000 km dugačka grmljavinska linija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj sistem nastavlja svoj put dalje prema istoku

  • 4
Nevreme vremenska prognoza Foto: Sat24, Pixabay

Srbija i naše područje ovog vikenda pod uticajem su snažnog ciklona, koji se iz Đenovskog zaliva preko severmog Jadrana premeštao svojim centrom dalje na istok, a u sklopu njega premešta se i veoma izražen hladni front, koji je ujedno i sklop glavnog ciklona sa severa kontinenta.

Ovaj veoma izražen hladni front prostire se čak od severozapada Rusije i Estonije, Litvanije i Letonije preko Poljske, Slovačke, Mađarske, Srbije, Severne Makedonije sve do krajnjeg juga Grčke.

Dakle, dužina ovog ovog hladnog fronta, uz koji se prostire veoma izražena grmljavinska aktivnost je oko 3.000 kilometara, duž ovog područja ima veoma obilnih pljuskova i jačih grmljavinskih oluja i nepogoda. Ovaj sistem razdvaja i veoma toplu vazdušnu masu ispred i veoma hladnu iza fronta i upravo se na mestu dodira hladne i tople vazdušne mase stvaraju veoma izraženi olujni i grmljavinski sistemi i procesi.

Ovaj sistem nastavlja svoj put dalje prema istoku.

Inače, snažan ciklon i hladni front doneli su danas Srbiji veoma snažne grmljavinske oluje i veoma obilne padavine, ali i jak grad. Talas obilnih padavina nastaviće se i tokom noći, naročito u centralnim, istočnim i severoističnim predelima Srbije.

Prethodno su snažne grmljavinske oluje pogodile Sloveniju i Hrvatsku, pri čemu su u Sloveniji nastale katastrofalne poplave. Grmljavinske oluje nisu danas zaobišle ni Crnu Goru, ali ni Albaniju, Grčku i Severnu Makedoniju, a obrušile su se i na Mađarsku, Slovačku, Poljsku, pribaltičke zemlje i severozapad Rusije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PrAvEdNiK.no1

    6. avgust 2023 | 08:28

    Baš prolazi duž Srbije

  • Вештачка рана

    6. avgust 2023 | 06:32

    Значи удри само по Средњој и Источној Европи,спремите се за ГМО

  • Sibin

    6. avgust 2023 | 00:12

    Pisete o nevremenu dva dana a niko da spomene da jedemo kancerogeni cips!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA