Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladi iz Republike Srpske u poseti Jagodini: Sportsko-obrazovni kamp prilika da upoznaju Pomoravlje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do kraja avgusta ukupno 5.000 dece iz dijaspore i regiona proći će ove kampove širom zemlje

  • 1
Kamp Jagodina Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ZA ODNOSE SA DIJASPOROM / TOMICA BULATOVIĆ

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević danas je u Jagodini, zajedno sa predsednikom Skupštine Grada Jagodina Draganom Markovićem Palmom, otvorio sportsko-obrazovni kamp za mlade u kom boravi 100 dece iz Istočnog Sarajeva, Rogatice i Višegrada iz Republike Srpske.

Iz Kabineta ministra bez portfelja su saopštili da je Milićević izjavio da je njegovo ministarstvo organizovalo 22 tematska kampa u 22 grada i opštine u Srbiji za mlade iz dijaspore i regiona.

"Naš cilj je bio da napravimo program koji će biti usmeren ka mladima iz dijaspore i regiona i da kroz 3 tematska kampa, jedan je naučno-obrazovni ili eko kamp, drugi je sportski, a treći su kulturno-umetnička društva, približimo maticu deci iz dijaspore i regiona", rekao je Milićević.

Naveo je da će do kraja avgusta ukupno 5.000 dece iz dijaspore i regiona proći ove kampove.

"Suština je, kada mladi ljudi dođu u Srbiju, uglavnom upoznaju naš glavni grad Beograd, ali mi smo se potrudili da upoznaju i unutrašnjost Srbije, jer što više upoznaju celu Srbiju više ćemo približiti Srbiju njihovom srcu. A što se tiče Republike Srpske, ne mogu Srbi iz Republike Srpske biti dijaspora za Srbiju, niti Srbi iz Srbije mogu biti dijaspora za Republiku Srpsku", istakao je Milićević.

Marković je prilikom otvaranja kampa istakao da grad Jagodina finansira sve sportske klubove na svojoj teritoriji.

"Vi ste došli u grad Jagodinu, gde lokalna samouprava finansira sve sportske klubove na svojoj teritoriji. Kada stvorite uslove, onda se javi masovnost, a kada imate masovnost, onda se nađu i talenti za pojedine sportove. Vlada Republike Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i resorni ministar Đorđe Milićević vode računa o Srbima u dijaspori i regionu", naveo je Marković.

Dodao je da sport spaja ljude i poručio deci iz Republike Srpske da se sprijatelje sa decom druge nacionalnosti.

"Moja poruka vama je da se bavite sportom, jer sport pravi mostove i oni koji se bave sportom ne misle nikome ništa loše. I da kažete vašim komšijama i Hrvatima i Bošnjacima da hoćete da se takmičite u sportu, a ne po nacionalnom pitanju i da jedni druge ne mrze, jer Srbija i Srbi ne mrze nikoga", naglasio je Marković.

Na gradskom stadionu u Jagodini zajedno su trenirala deca iz Republike Srpske njih 100, mladi fudbaleri FK Jagodina, kao i devojke iz Ženskog fudbalskog kluba Jagodina. Deca iz Republike Srpske obišla su jagodinske turističke destinacije - Akva park, Muzej voštanih figura, Zoološki vrt kao i šetalište Potok s najvećim veštačkim vodopadom u ovom delu Evrope.

(Telegraf.rs)

Video: Zagrmelo iz svlačionice srpskih juniora: Ko da mi otme iz moje duše Kosovo! Slavi se polufinale SP

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    7. avgust 2023 | 14:41

    Iz RSrpske ima puno dođoša u naš kraj,lepo im je ovde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA