Vreme čitanja: oko 2 min.

Arno Gujon opet raznežio izjavom: "Biti Srbin nije razlog za strah, već razlog za radost i za ponos"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za decu iz Hrvatske pripremljen je bogat kulturni i zabavni program

  • 0
OLUJA OBELEZAVANJE Busije Foto: ATA Images

Tri autobusa sa 150 srpske dece iz Hrvatske stigla su u Beograd, gde će boraviti do 10. avgusta, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je za Tanjug da je dolazak dece iz Hrvatske nastavak akcije organizovanja letnjih kampova za školarce iz regiona.

Kako kaže, želja je bila da baš deca iz Hrvatske dođu u Beograd u periodu kada se tamo obeležava i slavi "Oluja".

"Nije najprijatniji period godine za Srbe i zato smo odlučili da ta grupa iz Hrvatske dođe u Beograd u tom periodu, da im pokažemo ovde ljubav, saosećanje, solidarnost. Oni znaju da su Srbi, ali mnogi od njih nikad nisu bili u Srbiji, a kamoli u Beogradu. To je prilika da šetaju Knez Mihailovom, Kalemegdanom i da vide da biti Srbin nije razlog za strah, već razlog za radost i za ponos", izjavio je Gujon za Tanjug.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva je da svako srpsko dete rođeno u regionu ima priliku da se upozna sa Srbijom, sa Beogradom, da vidi da Srbija, njihova matica, brine o njima i to veoma konkretno i da svako dete ponese sa sobom sjajne uspomene sa ovog letovanja.

"Nova poznanstva - to je možda i ono što je najbitnije toj deci, da se upoznaju, da se druže i da onda ostanu u kontaktu nakon ovog letovanja", naveo je Gujon.

Za decu iz Hrvatske pripremljen je bogat kulturni i zabavni program: obilazak Hrama Svetog Save, Narodnog muzeja, Muzeja Jugoslavije, Nikole Tesle, Narodne Skupštine, Muzeja iluzija, Ade Ciganlije, Avale, Botaničke bašte, fudbalskih stadiona Crvene zvezde i Partizana.

Rajna iz Velikog Poganca kod Koprivnice bila je puna utisaka iz Narodnog muzeja u Beogradu.

"Najviše mi se dopalo staro prstenje, jer ima svakakvih oblika i zanimljivo je. Treba da posetimo još i Adu i stadion Crvene zvezde, što jedva čekam da vidim", rekla je Rajna.

Dvanaestogodišnji Danijel iz Donjeg Lapca prvi put je posetio Narodni muzej. Kako kaže, dopada mu se.

"Ovde u muzeju su mi se naročito dopali mačevi i koplja, jer je sve to zabavno i poučno. Jedva čekam da vidim i stadion Crvene zvezde, jer navijam za Zvezdu", rekao je Danijel.

Nakon dece iz Hrvatske, očekuje se dolazak dece najpre iz Crne Gore, a potom i Bosne i Hercegovine i Rumunije. Poslednji od ukupno šest letnjih kampova završava se 29. avgusta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA