≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obijena crkva u Suvom Dolu: Pre 2 dana na ambulanti u istom mestu ispisan grafit "UČK"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slučaj je klasifikovan kao teška krađa, a prijavljen je policiji u južnom delu Kosovske Mitrovice, u ranim jutarnjim satima

  • 3
Manastir, krst, crkva Foto-ilustracija: Shutterstock

U crkvi posvećenoj Svetoj Petki u multietničkom naselju Suvi Do, pokraj severnog dela Kosovske Mitrovice, u toku prethodnog dana izvršena je krađa. U međuvremenu su usledile osude Kancelarije za KiM, Ministastva kulture i Srpske liste, uz optužbe na račun Prištine, navodi portal Kossev.

Slučaj je klasifikovan kao teška krađa, a prijavljen je policiji u južnom delu Kosovske Mitrovice, u ranim jutarnjim satima.

Nepoznati počinilac obio je vrata crkve, ukrao je manju količinu pića i novca, odnosno dve flaše rakije i 200 dinara, naveli su iz Kosovske policije regiona Južna Mitrovica za KoSSev.

TV Most javio je prethodno da su na obijena vrata naišli meštani i mitrovački paroh koji su povodom Svete Petke došli na liturgiju.

U međuvremenu su stigle osude Kancelarije za KiM i Srpske liste.

- Samo dva dana nakon što je u mešovitom naselju Suvi Do, nadomak Kosovske Mitrovice, ispisan grafit terorističke ‘UČK’, na ambulanti, sinoć je obijena crkva Svete Petke u ovom mestu i to noć uoči obeležavanja hramovne slave“, poručili su.

Navode da se ova Crkva i ranije često nalazila na meti vandala i ekstremista, kao i ambulanta.

Za sve krive retoriku Prištine, ali i prisustvo policije.

- Nažalost, ovakvi incidenti pokazuju da zapaljive izjave iz Prištine i prisustvo Kosovske policije na severu samo sokole izgrednike da udaraju na objekte koji su od vitalnog značaja za opstanak Srba na njihovim vekovnim ognjištima“, naznačili su iz Kancelarije za KiM.

Najoštriju osudu, uz kritike na račun „antisrpske retorike i laži protiv Srba i SPC“ uputila je potom Srpska lista, takođe povodom obijanja crkve, kao i ispisivanja grafita na ambulanti.

- Neki međunarodni zvaničnici su iznošenjem brutalnih laži očigledno doprineli da se napadaju i Srbi i Srpska Pravoslavna Crkva“, ujedno poručuju.

Ova stranka, sa druge strane, zahteva da se poveća prisustvo međunarodnih snaga – KFOR-a i EULEX-a na Severu, a posebno na mestima u kojima su se do sada dogodile, kako kažu, desetine napada na Srbe.

- Njihova pasivnost je apsolutno kontraproduktivna, sa jedne strane šalje poruku Srbima da nisu zainteresovani da ih zaštite, a sa druge strane napadačima da su Srbi ostavljeni na milost i nemilost, čime se stvara atmosfera nekažnjivosti zločina nad Srbima, pa se mogu očekivati novi napadi“.

Dokaz o kontinuiranoj ugroženosti srpske kulture i verske baštine

Oštra osuda u međuvremenu je stigla i iz Ministarstvo kulture Srbije.

Obijanje crkve, kako navode, upozorava da napadi na spomenike SPC svedoče o kontinuiranoj ugroženosti srpske kulturne i verske baštine na KiM.

Oni takođe ovaj slučaj, uz nedavno ispisivanje „UĆK“ na ambulanti definišu kao potvrdu

„kreiranja atmosfere nasilja“, ali i „licemernost Prištine, koja uporno pokušava da međunarodnoj zajednici stanje na Kosovu i Metohiji prikaže kao sigurno za kulturno i versko nasleđe, ali i Srbe“.

- Najviše zabrinjava to što po nepisanom pravilu počinioci ovakvih dela ne budu pronađeni niti kažnjeni, što je deo kampanje pretnji Prištine bezbednosti i opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, naglasili su.

Apelovali su na sve međunarodne organizacije i institucije da „ne zatvaraju oči pred nasiljem i reaguju na ovakve, sve učestalije incidente i napade na svetinje na Kosovu i Metohiji“.

(Telegraf.rs)

Video: Crkva na KiM i na bilo kom drugom mestu čitavim svojim bićem živi i diše sa svojim narodom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PR 1

    8. avgust 2023 | 17:52

    Zar je i ova sitna krađa politički motivisana,izgleda da se pomirenje ne želi.

  • Mi

    8. avgust 2023 | 18:08

    Sve to vidi ko treba i kažnjava pravičko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA